Het zonnetje in huis

Donderdag 29 November 2007 in categorie Altijd handig

Via de Wehkamp heeft mijn lieve vrouw voor zichzelf een mooi hebbeding aangeschaft. Want, zo verklaarde zij opgetogen, zij had op zoiets al haar hele leven gewacht. Maar tot voor kort bestond het nog niet. Het is de Philips Wake-up Light, model HF3461, dus inclusief een radio!
Deze ontwaaklamp kan volgens de beschrijving het natuurlijke proces van wakker worden nabootsen. 'Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat dit apparaat voordelen voor de gezondheid biedt', zegt Philips zorgzaam.
'Begin uw dag vol energie!', juicht de doos.
Nou, eerlijk gezegd ben ik nooit zo gecharmeerd van die types die 's morgens meteen hyperactief en klotsend van de adrenaline uit hun ledikant stuiteren. Dus laat die energie maar zitten.
Maar goed, als mijn echtgenote er rustiger wakker van wordt, gun ik haar dat van harte. Elk huwelijksleven is tenslotte gebaat bij een milde start van de dag.

Kort samengevat werkt het ding als volgt. Je stelt de wekker in en tegen de tijd dat je wakker moet worden gloeit de lamp steeds sterker op. Als een opgaande zon. Je kunt daarbij ook nog een lieflijk geluidje instellen, zoals het fluiten van vogeltjes. Philips noemt dat 'natuurgetrouwe bosgeluiden'. Of gewoon de radio natuurlijk. Maar daar heeft mijn vrouw nu juist een hekel aan, want Afghanistan bij het wakker worden doet meestal alle voordelen voor de gezondheid weer teniet. En muziek is ook geen optie, want 's morgens vroeg wil ik geen hiphop aan mijn kop. Hedenmorgen kwam inderdaad het Philips-zonnetje vriendelijk en welgemoed langzaam op. Dat is toch knap, want buiten was het zwaar bewolkt. Even later begonnen ook de Philips-vogeltjes te fluiten.
"Dat klopt niet," morde mijn ochtendhumeur, "Vogeltjes beginnen altijd al te fluiten vóór de zon opkomt!"
Ik moest niet zeuren, ik moest blij zijn dat er geen haan in het toestel zat.
Een haan. Inderdaad, dat had Philips ons voor hetzelfde geld óók nog kunnen aandoen. Hier kwam ik dus eigenlijk goed weg, besefte ik, terwijl mijn gedachten zich geleidelijk in de juiste volgorde begonnen op te stellen.

Gewoontegetrouw zette ik mijn eigen radio aan mijn kant van het bed aan.
"Wethouder Depla overleeft debat over seksaffaire!" meldde het Radio 1 Journaal ("Met Gert Kluuk!").
"Ja, dát is dus niet de bedoeling!" meldde mijn vrouw op haar beurt, "Uit die radio!"
"Ja maar, ja maar..." Zuchtend snoerde ik Gert Kluuk de mond. Het door Philips beloofde 'positieve effect op mijn energiehormonen' was meteen weer weg. De vogeltjes kwinkeleerden opgewekt verder.

Toch was hier het laatste woord nog niet over gesproken en daarom zei ik:
"Maar stel nou dat ik óók zo'n Wake-up Light had gekocht? En dat ik dan wakker had willen worden met mijn 'favoriete radiozender'? Of met een ander geluid? Dan gaan jouw 'natuurgetrouwe bosgeluiden' conflicteren met mijn 'natuurgetrouwe vijvergeluiden'! Of erger nog, dat ik wakker wil worden op een andere tijd? Twee zonsopgangen in één slaapkamer! Dat kan toch niet? Daarmee verstoor je het natuurlijk evenwicht!"
"Dan zoek jij maar een andere planeet!" besliste ze kordaat.
"O, gaan we zó beginnen! Ik dacht trouwens dat jij een zonne-allergie had!"

En zo mopperde ik nog een beetje half verstaanbaar verder over dat het kreng (de Philips dus) eigenlijk oerlelijk was vormgegeven en wel erg knullig was uitgevoerd in goedkoop plastic. En dat voor 121 euro tijdens de kortingsdagen bij Wehkamp. Maar geleidelijk zonk ik weer weg in 'natuurgetrouwe snurkgeluiden'.

Tags: