De zorgen rond prinsjesdag

Dinsdag 18 September 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

O ja, vandaag is het Prinsjesdag! Bijna vergeten. Zou Rita Verdonk tussen alle commotie door nog tijd hebben gehad een raar hoedje te kopen? Is Geert Wilders speciaal naar de kapper geweest en lijkt zijn kapsel wederom een raar hoedje?
Slaat Balkenende in de troonrede een andere toon aan dan bij z'n vorige kabinet?

Trouwens, over JP gesproken, valt het u ook op dat hij veel minder op de voorgrond staat dan vroeger? Waarschijnlijk laat hij Wouter Bos het meeste werk doen en besteedt hij meer tijd aan zijn gezin. Dat kan makkelijk, nu Rita niet meer in de regering zit. Scheelt een hoop gedonder.

Hij heeft vanmorgen nog even de koningin gebeld: "Wil het een beetje lukken, majesteit? Komt u er een beetje uit?"
"Waarmee? Waaruit?"
"Nou, de troonrede..."
"Welke troonrede?"
"Het is vandaag Prinsjesdag, majesteit!"
"Verrek, is dat vandáág? Eens kijken, waar heb ik dat ding..."

Je moet ook overal op letten als premier. Ik denk zelfs dat er met grote cijfers boven de troonrede staat: 2007! Want je kunt natuurlijk niet hebben dat je opgedirkt in de Ridderzaal zit en tot je ontzetting hoort dat de majesteit de troonrede van vorig jaar zit voor te lezen.
Wat moet je dan doen als regeringsleider? Naar voren rennen? Ho roepen? De koningin discreet influisteren dat ze de verkeerde heeft? Willem-Alexander naar Noordeinde sturen om de goede op te halen?
"Hij ligt op het aanrecht geloof ik!" roept Beatrix hem na.
Op zo'n moment zou je als premier willen dat het CDA niet de grootste partij was. Want zo'n verschutting gun je natuurlijk graag aan Wouter Bos.
En op de valreep komt er dan óók nog een telefoontje uit Brussel: "Zeg, niet om 't een of ander, maar dat hele evenement van Prinsjesdag is toch wél openbaar aanbesteed, hè?"

Tags: