de loop van een tank

Donderdag 14 Juni 2007 in categorie Op reis

Als ik het huis uitloop, kijk ik vrijwel recht in de loop van een tank. Hij staat in de tuin van het hotel aan de overkant, althans de geschutskoepel. Het is een realistisch gedenkteken voor de zoon van de hoteleigenaar, die omkwam in de oorlog. Welke oorlog weet ik niet, maar waarschijnlijk de laatste. Het wapentuig in de hoteltuin is me namelijk nog niet eerder opgevallen. De hoteleigenaar is inmiddels zelf ook al dood, heb ik gehoord.

In Israël hebben ze kennelijk een voorliefde voor dit soort bizarre monumenten. Wie door de heuvels Jeruzalem binnenrijdt komt onderweg ook nog het nodige oorlogsschroot uit vroegere vechtpartijen tegen.
Hier in Nahariya heb ik me een tijdje verwonderd over een opzichtig monument dat bestond uit het frame van een motorfiets. Op de sokkel zat een foto van een motorrijder geschroefd die daar omgekomen was.
U merkt, een bosje bloemen met een waxinelichtje volstaat hier niet. Het moet confronterend zijn. De huidige managers van het voornoemde hotel hoeven niet bang te zijn dat de tank de gasten afschrikt. Ze houden de schijn op van een modern en luxueus hotel, maar bij gebrek aan toeristen is het nu gevuld met de bejaarden van de stad. Dag in dag uit zie ik ze apathisch en duttend op hun plastic tuinstoeltjes de tijd doden in de recreatieruimte, waarschijnlijk in de hoop dat de tijd nu hén een keertje doodt. Want er is werkelijk niets te beleven behalve een incidenteel kletspraatje met een medebewoner.
De halve tank is het meest opwindende in hun omgeving. De vraag is alleen of dat nog tot ze doordringt.

Tags: