weblogmeeting 2005

Zondag 07 Augustus 2005 in categorie Incrowd: over webloggen

Webloggen was volop in de media deze week. Die (traditionele) media hadden er helaas weinig van begrepen. Het feit Technorati berichtte dat er 'elke seconde een weblog wordt gestart' was de aanleiding. Technorati is de zelfbenoemde 'autoriteit' op het gebied van hetgeen er gaande is in de weblogwereld.
Een stagiaire bij het NOS-journaal verwarde dit met 'breaking news', plempte het item in prime-time op donderdagavond en zette ook een eigen 'weblog gids' online. Een gids van een diepgang waarbij slechts drie dagen nationale rouw gepast is. Vervolgens werd het onderwerp opgepikt door ondermeer het nachtprogramma Casa Luna van de NCRV en de Tros Nieuwsshow op zaterdagochtend.
Over het algemeen bleef het allemaal een beetje steken in de definitie van 'een dagboek online', waarbij oma mocht vertellen hoe ze op die manier zo fijn contact hield met haar kleinkinderen overzee (Casa Luna).
Francisco van Jole kwam het op zaterdagochtend nog even plichtmatig op nijntje-level uitleggen aan wat snurkende Trossers, onmiddellijk gevolgd door het hyperventileren over boeken met Martin Ros. Dat was tenminste weer vertrouwd terrein.

Droevigstemmend is dat de culturele horizon van de traditionele media op het gebied van weglogs nauwelijks verder reikt dan het obligate rijtje rellogs, Wim de Bie, Merel Roze en wat vermoeiende politici die hun gewauwel in de kamer gewoon op hun weblog voortzetten. Heus niet slecht allemaal, begrijp me goed, maar zo langzamerhand knap vervelend om diezelfde luie opsomming telkens weer over je heen te krijgen.

Gelukkig was er afgelopen zaterdag een weblogbijeenkomst in het Vondelpark te Amsterdam. Een mooie gelegenheid om weer wat kwaliteit en creativiteit bij te tanken. Even lekker onder elkaar, onder normale mensen en uiteraard zónder NOS-journaal. Portretjes staan hier.

Meer over dit onderwerp bij:
Komma Punt Log.
2525 (Francisco van Jole).