Verstrikt in de digitale e-llende

Dinsdag 20 Februari 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie, Technologie

De overheid heeft iets nieuws voor ons verzonnen: DigiD. We moeten het uitspreken als 'die-gie-dee'. Holadiejee, daar zijn we mooi klaar mee. Met DigiD kunnen we digitaal zaken doen met de overheid, juicht de folder. Nooit geweten dat er überhaupt zaken te doen viel met de overheid, want meestal is er met die lui niet te marchanderen. Ze zeggen botweg wat je moet doen en wat je moet betalen.
Maar goed, we kunnen nu online zakendoen met de overheid. En DigiD heeft tot doel de elektronische dienstverlening te verbeteren en te vereenvoudigen. De overheid verandert daarom geleidelijk in een e-overheid. Zo noemen ze dat zelf. Iedere burger moet straks zo'n DigiD hebben. Want wanneer je bijvoorbeeld de belastingopgave via internet verstuurt dien je voortaan de DigiD te gebruiken.

Ai, nu zit ik goed in de elektronisch vereenvoudigde ellende! Want ik verstuur niet alleen mijn eigen belastingbiljet via het internet, maar ook dat van mijn ouders. Voor twee personen extra moet ik nu een DigiD aanvragen. Ik zie die bui al hangen...

"Pa, wat kies je als gebruikersnaam?"
Hij staart mij glazig aan. Dat woord kent hij niet. Laat maar.
"Hoe heet je?"
"Cor".
Ik vul in: Cor.
Dat pikt de e-overheid niet. Die naam is al in gebruik. Cornelis dan maar. Ook niet. Na twintig pogingen kom ik uit op: 'cornelismetdenaamdiealingebruikis'.
"Kun je dat onthouden pa?" Hij is in zijn leunstoel in slaap gesukkeld.
Ik por hem wakker om een wachtwoord te kiezen. Gelukkig, het begript wachtwoord kent hij tenminste. Uit de oorlog en uit jongensboeken.
Onmiddellijk diept hij er eentje op uit zijn versuft geheugen: "Slomegeit!"

Reuze grappig, maar de e-overheid vindt het niet sterk genoeg. Er moeten letters, cijfers en bijzondere tekens in het wachtwoord zitten. Dat zou digideaal zijn! Na een uur vergeefs knutselen neem ik maar iets over uit een stripboek: godver@6#$%!
Hiermee gaat de e-overheid vreemd genoeg wél akkoord.

Vervolgens kan ik een mobiel telefoonnummer invullen om sms-authentificatie in te stellen. Als toch niet onervaren computergebruiker duizelt het mij inmiddels, maar ik wil wel eens kijken wat er gebeurt. Mijn vader van 96 is niet mobiel en heeft dus geen mobiel. Dan maar m'n eigen nummer opgeven. Ik ontvang een sms met een code die ik op de website van DigiD moet invullen.

In een later stadium blijkt dat het mobiele nummer maar aan één persoon gekoppeld kan zijn. Dat hadden ze wel eens eerder mogen vertellen, want nu beschik ik zelf niet meer over het 'authentificatieniveau midden'.
Mijn vader wél, maar gek genoeg beleeft hij hier geen enkele vreugde aan. Integendeel, het zal hem een rotzorg zijn. De ondankbare hond! 'Authentificatieniveau midden' is tenslotte niet niks! Geloof ik...

Dit is dus wat onze e-overheid verstaat onder een 'vereenvoudigde dienstverlening'. Welke digidioot met een voorliefde voor woordspelingen op dit krankzinnige digidee is gekomen zal altijd staatsgeheim blijven. Hele bevolkingsgroepen haken hier af. Bejaarden, allochtonen zonder inburgeringscursus, mensen met een 'verstandelijke uitdaging', ze krijgen allemaal door de e-overheid impliciet ingepeperd hoe e-dom en e-achterlijk ze zijn.
Maar zij niet alleen! Gezien de onlangs geconstateerde taal- en rekenachterstanden in het onderwijs zal menigeen totaal niet zijn voorbereid op deze nieuwe e-overheid. Tenzij de belastingopgave straks via MSN mag...

Tags: