Louis van Gaal

Woensdag 24 Januari 2007 in categorie Sport

Net als de meeste andere dictators schijnt Louis van Gaal een heel lieve man te zijn voor kinderen en huisdieren. Maar voor journalisten is hij zo te zien een autoritaire arrogante ellendeling. Volgens Louis hebben zij het er zelf naar gemaakt. Journalisten stellen namelijk altijd de verkeerde en dus domme vragen.
Hierbij ziet de trainer over het hoofd dat er over voetbal per definitie geen slimme vragen te stellen zijn. En zo maakt hij zich met zijn onbeschofte opstelling niet geliefd.

Deze week kreeg Louis van Gaal door Tros Radar de Loden Leeuw uitgereikt voor zijn irritante optreden in een Mediamarktreclame. Hij wilde dit huldeblijk niet aanpakken en reageerde op de gebruikelijke onsympathieke manier. De afgebekte Trosmedewerker scoorde in de laatste minuut met de briljante afmaker: "Het is misschien wel de enige prijs die u wint dit jaar!" Een verdiend applaus voor dit verbale goaltje, dat menig historisch doelpunt van Van Basten in de schaduw stelt.

Dat daar nou niet voor gefloten wordt!

Ik voorzie een sombere en eenzame toekomst voor Louis van Gaal. Op een vroege zondagmorgen in de zomer van het jaar 2030 staat er een eenzame oude man bij het hek van een weiland. De koeien lijken zonder poten boven een dunne laag grondmist te zweven. Vanuit de verte zie ik de man wild gebaren naar het melkvee. Zijn schorre stem roept: "Naar voren! Naar voren! Aansluiten! En breed houden, ja!"
De koeien keuren hem geen blik waardig en gaan onverstoorbaar door met herkauwen.
Wanneer ik naar de man toeloop kijkt hij mij met bliksemende ogen aan en wijst het veld in. Er begint een koe te schijten.
Verontwaardigd roept hij: "Kijk nou toch eens! Dat daar nou niet voor gefloten wordt!"
Ik spreek de oude baas kalmerend toe: "Het is rust meneer Van Gaal. Het is rust..."

Door het harde vochtige gras komen de mannen met de witte jassen aangestrompeld. Zij proberen de oude trainer mee te tronen. Die geeft zich nog niet zo snel gewonnen en probeert verplegers van zich af te blaffen: "Heeft u zich gemeld bij mijn persvoorlichter?"
Eén van hen haalt zwijgend een fluitje uit zijn jaszak, blaast erop en trekt daarbij een rode kaart.
Hier wordt iemand voorgoed van het veld gestuurd. Hadden ze dat niet eerder kunnen doen?

Beluister het Radiolog van Verbal Jam elke woensdagavond om ±21:45 uur bij
De Avonden, het cultureel radioprogramma van de VPRO.

Aflevering gemist? Alle Radiologs kunt u als audiostream terugluisteren in de rechterkolom onder de kop 'Verbal Jam op de radio'.

Klik hier voor de inhoud van De Avonden van woensdag 24 januari.

Het programma De Avonden is te ontvangen via de Concertzender op de kabel, met DAB-radio en als live stream op internet.

Tags: