Lest best

Dinsdag 06 December 2005 in categorie Gastcolumns, Lezen

Hoe herinneren we ons iemand? Ik denk- nu ik wat ouder word- vaak terug aan de helden van mijn jeugd. Dan denk ik terug aan bijvoorbeeld John Lennon. De Beatle, die later zoveel protest in zijn soep deed. Een tijdje terug zag ik hem samen met Yoko terug op beeldbuis. Wat een vervelende verwaande babbelaar was het eigenlijk, valt me nu op. Maar zijn daardoor de Beatles plotseling gedegradeerd tot een B-groep? Welnee, integendeel.
De gedichten van Gerrit Achterberg vind ik nog steeds schitterend. Over zijn leven was vorig jaar erg veel te doen. Achterberg was verliefd op het dochtertje van zijn hospita. Uiteindelijk vermoordde hij de vrouw en werd in een inrichting opgesloten. Maakt hij daarom opeens slechte poëzie?

Of Cornelis Bastiaan Vaandrager, de dichter uit Rotterdam. Zijn leven kalfde langzaam maar zeker af. Hij gebruikte pillen tegen zijn depressies, later gebruikte hij zijn depressies om steeds meer pillen in te kunnen gaan nemen en hij eindigde als een vieze zwerver, die de weg was kwijtgeraakt. Zijn gedichten behoren tot het mooiste wat Nederland op dat gebied heeft voorgebracht.

En dan is er natuurlijk George Best, de speler van Manchester United. De man van de dubbele schaar. De man van de onnavolgbare doelpunten, hakballen uit corners en kopballen uit alle standen. Na een andere lever gekregen te hebben begon hij gewoon weer met drinken. Hij dronk zich dood.
"Wat ging er verkeerd Mr.Best?" vroeg de hoteltender, die een fles champagne kwam brengen op de kamer van Georgie Porgy. Naakt in bed lag Miss Universe en Best had briefjes van duizend dollar door de kamer gegooid.
George zelf vond dat alles nog redelijk onder controle was. Totdat hij alle greep kwijt raakte. Maar ik kijk nog met kippenvel naar de solo's van deze unieke speler, die groter was dan Pelé en Cruyff samen.

Hoe zal men later aan mij terugdenken? Aan de schrijver van prachtige subtiele columns of aan een ellendige wauwelaar?
Gelukkig zal mij dat dan niet meer deren!

Tags: