het groot dictee 2006

Maandag 18 December 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels

Martin Bril schrijft het Groot Dictee der Nederlandse Taal van dit jaar. Dat is een niet te onderschatten klus. Ga er maar aan staan! In gedachten zie ik hem nachtenlang worstelen om al die zinnen met voldoende moeilijke woorden en instinkertjes in elkaar te klussen...

"Ik mag dan Bril heten, maar dat is nog maar halverwege briljant en dientengevolge..." Nee, dat is toch wat te persoonlijk misschien...
"De brillantine in het haar van de chique gecoiffeerde megaster..." Moet dat megaster eigenlijk met een streepje ertussen? Godver, staat natuurlijk weer niet in de dictionaire! Hoe kan ik nou zó een dictee verzinnen!
"De oogheelkundige diagnostiseerde een chronische conjunctivitis bij de scribent..." Tja, hoe nu verder, eh... Eens kijken, hoe laat is het? Half vier in de ochtend, tjesus, dat wordt doorhalen, Bril!
"...bij de scribent, die naar zijn bescheiden mening..." Nee, wacht, we doen 'meninkje', dat is extra lastig!
"...bescheiden meninkje er verstandig aan deed zich voortaan te focussen op een..." Ja, focussen, die is goed, maar nu? Focussen op een wát?
"...te focussen op een... Op een monocle!" Ja, monocle, dat is fucking brilliant Bril, al zeg ik het zelf! Daar gaan die Belgen hun gefossilliseerde patathersens op stukbijten, let maar op!
"...te focussen op een monocle, welke bij de antiquarische opticien in een efficiënt etuitje verkrijgbaar is."
Jippie! Yessss! Goed zo brillieboy, dat is zin 1! Nou die andere zeven nog! Ehm... Zouden ze het merken als ik er eentje van een vorig dictee leende? Uit 1990 of zo?

Tags: