zin en tegenzin

Woensdag 06 December 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik zat zuchtend naar een forse stapel achterstallige administratie te kijken. Met de ellebogen op tafel liet ik het moedeloze hoofd in mijn handen rusten. Ik had hier he-le-maal geen zin in! En zo geraakte ik al snel in een staat van lusteloosheid en quasi-filosofisch gemijmer.
Terwijl wij ons druk maken over stijgende waterspiegels en wolken fijnstof in de lucht, verzuipt dit drabbige land in bureaucratie en de bijbehorende tsunami van administratie. Die dag is niet ver meer.

Waarom had ik hier eigenlijk geen zin in, vroeg ik mij plotseling af? En wat is zin? Is daar weleens over nagedacht? Is 'zin' zonder dat wij daar erg in hebben een zintuig? Is dat eigenlijk wel eens onderzocht? Misschien wel, maar ik had nu even geen zin dat op te zoeken. Van Dale definieert 'zin' als: gevoel voor beleving en waardering van niet direct zintuiglijk waarneembare zaken. Deze omschrijving lijkt mij niet geheel correct: ik zie hier toch duidelijk een zintuiglijk waarneembare stapel administratie voor mij liggen!
Nee, het wordt tijd dat men hier eens gedegen wetenschappelijk tegenaan gaat, met allerlei diepgravende psychologische en sociologische proefschriften. Of hebben de dames en heren promovendi daar soms geen zin in?

Welbeschouwd zijn de begrippen zin en tegenzin de belangrijkste sturende factoren in ons leven. Wat zeg ik: van de hele wereldgeschiedenis! Van de wieg tot het graf zappen wij langs de dingen van de dag en beslissen telkens in een fractie van een seconde: zin of geen zin.
Niet voor niets is de afstandsbediening bij de televisie uitgevonden. Het ding is het materiële verlengstuk van onze zin of tegenzin. Wél boer bijt vrouw en man zoekt hond, géén Pauw & Witteman. Het zou trouwens wel handig zijn als we ook tussen die laatste twee nog konden kiezen: geen Pauw, wel Witteman of andersom. Maar dit terzijde.

Hoe anders zou onze historie er uit hebben gezien wanneer de Romeinen, Napoleon of Hitler geen zin hadden gehad om ons land binnen te vallen. Zó fijn is het hier tenslotte niet! Zeker niet met al die administratie! Hoewel we die geloof ik grotendeels ook weer aan de opeenvolgende inspanningen van al deze heren te danken hebben.
En wat nu als Balkenende geen zin heeft in Wouter Bos? Dan zitten wij hier straks wellicht met een militaire junta onder leiding van Generaal Geert Wilders en leidt Jan Marijnissen het ondergronds verzet vanuit de worstfabrieken te Oss.
Zoveel zaken waren anders gelopen indien op zeker moment de zin een hartgrondige tegenzin was geweest of omgekeerd. Wanneer Volkert van der Graaf -of Ruud de Wild desnoods- op 6 mei 2002 geen zin had gehad om die dag z'n nest uit te komen, was ons land nu wellicht in handen geweest van keizer Pim de Eerste. Want die had daar wel zin an!

Ach ja, het begon allemaal al bij Adam en Eva. De heer des huizes kreeg ineens zin in een appel. Met alle gevolgen van dien. Ik begrijp nu meteen waarom de grote wereldgodsdiensten zijn uitgevonden. Om onze zin te beteugelen en onze tegenzin om te zetten in vervelende plichten. Leuker konden ze het niet maken. Wél makkelijker, maar dáár had God even geen zin in...

Beluister het Radiolog van Verbal Jam elke woensdagavond om ±21:45 uur bij
De Avonden, het cultureel radioprogramma van de VPRO.

Aflevering gemist? Alle Radiologs staan in de rechterkolom onder de kop 'Verbal Jam op de radio' en zijn terug te luisteren als audiostream.

Het programma De Avonden is te ontvangen via de Concertzender op de kabel, met DAB-radio en als live stream op internet.

Tags: