Natrappen door de Belastingdienst

Dinsdag 19 September 2006 in categorie Geldkwesties, Schandelijke taferelen

De afgelopen twee jaar hoefde ik geen belastingaangifte te doen. Bij mij is namelijk al sinds tijden niets te halen. Ik gaf de rijkstollenaars groot gelijk. Waarom zouden ze hun tijd verspillen aan armoedzaaiers zoals ik?
Maar de Belastingdienst heeft zich bedacht. Blijkbaar zijn er toch nog niet genoeg centjes binnen. En daarom kregen 300.000 Nederlanders in september alsnog een aangifteformulier voor 2005 in de bus. Waaronder ik.

Volgens mij is dit een nieuwe toevoeging aan de collectie streken die de Belastingdienst je kan leveren. De mevrouw van de belastingtelefoon kon het allemaal ook niet best uitleggen. Hakkelend en hoestend kwam ze niet veel verder dan: "Van de Belastingdienst kom je nooit af. U moet dus aangifte doen."
Zij verwees naar de site waar één en ander nader zou zijn uitgelegd. Daarop staat echter alleen de mededeling dat ik dat aangifteformulier 'op basis van actuele gegevens' heb gekregen. O, nee, dán is het helder natuurlijk! Als het 'op basis van actuele gegevens' is kán onze overheid natuurlijk moeilijk anders! Stom van mij!

Ondertussen denken 300.000 Nederlanders geschrokken dat ze iets vreselijk fout hebben gedaan. Want belastingaangiftes bloeien in het voorjaar, niet in het najaar. Is de FIOD hen op het spoor? Worden ze verdacht van witwaspraktijken? Zijn er ongemerkt hennepzaadjes in de plantenbakken op het balkon beland? Hadden ze die kreupele koekoeksklok niet op Marktplaats mogen verkopen? Zitten hun puberkinderen stiekem in de XTC-handel? Hadden ze het nieuwe hondenhok in box 3 moeten opgeven?

Nee, het komt allemaal door een kleine misrekening van minister Zalm. Ik trof hem laatst bij Jamin. Hij was bezig volop 'zoet' in te slaan om uit te delen op Prinsjesdag. Bij de kassa ging het mis. Bedremmeld en nerveus bladerde hij in zijn portefeuille. Kennelijk had hij niet genoeg geld bij zich.
"Probleempje, meneer Zalm?" vroeg het kassameisje behulpzaam.
"Tja," antwoordde hij, "op basis van de actuele gegevens constateer ik ineens een begrotingstekort in mijn portemonnee..."
Ik zag hem twee seconden nadenken. En toen verscheen de bekende sluwe Zalm-grijns op zijn gezicht.
"Maar dáár verzinnen we wel wat op!" sprak hij zelfverzekerd, terwijl hij hebberig mijn kant uit keek.

Op Verbal Jam is een nieuw spamfilter geïnstalleerd. Hierdoor is het mogelijk dat u ten onrechte op de spampagina belandt. Lees hier meer over in dit bericht.

Tags: