Het zelf leggen van laminaat

Dinsdag 13 Juni 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Uitgerekend tijdens deze warme zomerdagen heb ik mij gestort op het edele vertier van het laminaatleggen. Vijftig vierkante meter. Na een halve dag heb ik pas drie rijtjes planken af. En het leek toch zo makkelijk op dat instructiefilmpje! Daarop legt ene vlotte Johan uit België een laminaatvloertje alsof het Lego is.
Het is kliklaminaat. Dat moet het ultieme gemak zijn volgens de folder. En inderdaad, bij Johan klikt het. Bij mij natuurlijk niet. Ja, één keer, maar dat was meer 'klak' dan 'klik'. En als ik eerlijk ben zelfs 'krak'.

Heel irritant is ook dat bij Johan alle muren recht lopen en bij mij niet. Dat kan nooit kloppen. In geen enkel huis lopen de muren recht. Ja, op het eerste gezicht. Totdat je laminaat gaat leggen. Dán zie je pas dat de kortste afstand tussen twee muren altijd een kromme plint is. Behalve bij Johan. Die klikt en klakt ondertussen dat het een lieve lust is! Ik heb nú al een hekel aan die knaap. Je moet niet denken dat die gozer óóit in z'n poten zaagt of ook maar één keer de plank misslaat.

Toegegeven, ik ben niet de man met de gouden handjes als het op dit soort klussen aankomt. Mijn grootvader zaliger was meubelmaker. Dat leek mij een prachtig beroep. Totdat ik op mijn tiende jaar tijdens de handarbeidles een lucifersdoosjesautomaat moest figuurzagen. Nuttig vak, dat handenarbeid. Je leert direct welke kant je niet uit moet. Tenminste, als je geen toekomst vol treurigheid en frustratie wilt.

Ondertussen zit ik zuchtend en zwetend tussen de losse stroken laminaat. Nog 48 vierkante meter te gaan. Dat wordt doorwerken vannacht. En vertwijfeld vraag ik mij af: waarom wordt tapijt altijd wél, en laminaat niet gratis gelegd? Dit feit had mij eigenlijk vóóraf aan het denken moeten zetten, wantrouwig moeten maken. Nu is het te laat. Want voor laminaat geldt niet het spreekwoord 'beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald'. Tenzij je van je vrouw af wilt natuurlijk. Want die wilde per se laminaat. En als je na het leggen meteen je biezen kunt pakken is dat óók weer zo zonde. U merkt: ik ben reeds aan het malen...

Tags: