de crash van jozias

Woensdag 08 Maart 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Dát is snel! Gisteren vermoedde ik dat Van Aartsen het niet ging redden als lijsttrekker van de VVD, luttele uren later trad hij af als fractievoorzitter. Volgens eigen zeggen vanwege het verlies van de VVD in de gemeenteraadsverkiezingen. Daar trap ik natuurlijk niet in. Zo groot was dat verlies naar verhouding niet. Nee, binnen de VVD stond zijn positie al enige tijd ter discussie en zijn zwakke optreden in de campagne was een mooie aanleiding om de bijl te laten vallen.

Ook Wiegel neemt de gelegenheid te baat om te laten weten niet naar Den Haag te willen terugkeren. Dat zal voor het partijkader een hele opluchting zijn. Al jarenlang zitten de speculaties over zijn mogelijke rentree de VVD-leiding in het vaarwater en belemmeren zij de doorstroom in de hoogste regionen.
Zijn besluit zal als een opluchting worden ervaren. Eindelijk duidelijkheid. Met het vertrek van Van Aartsen is dit al de tweede fractievoorzitter binnen enkele weken die zijn biezen pakt. Formeel heeft dit geen invloed op het kabinet en de coalitie, maar de fundamenten brokkelen af en het gebouw helt over. Er hangt al een crisissfeertje. Het zou mij niet verbazen als blijkt dat Van Aartsen het hele kabinet uiteindelijk in zijn val meesleurt. Dat zal zijn groot gebarend ego dan weer stiekem deugd doen...

Tags: