Hoofddoekjes zijn best geil

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Donderdag 24 Maart 2011 in categorie Amsterdam Centraal

Werner Toonk met hoofddoekLaat ik het nog eens over de hoofddoekjes hebben, want sommige politici slagen er maar niet in om in het reine te komen met dit onderwerp. Verbazingwekkend hoe de discussie zich in de krantenkolommen wist te handhaven temidden van het tsunami- en oorlogsgeweld.
VVD-raadslid Werner Toonk maakte in de raad, maar vooral binnen zijn fractie, een statement door met een hoofddoek in de raad te verschijnen.
Helemaal duidelijk was dit statement mij aanvankelijk niet, want het leek eerder alsof hij in bijbehorende outfit op zijn skateboard naar de vergadering was gekomen.
De hoofddoekkwestie was weer uit de mottenballen gehaald door kamerlid Jeanine Hennis, die vond dat de overheid onafhankelijkheid moet uitstralen en dat de hoofddoek daarom niet gedragen mag worden door baliemedewerksters op het stadhuis.
Het leidde tot verdeeldheid binnen de Amsterdamse VVD-fractie. De ene stroming vindt dat de overheid onafhankelijk moet zijn, de andere vindt dat een verbod in strijd is met het liberale gedachtegoed.
Voor beide standpunten is wat te zeggen wanneer je zo nodig principieel wilt zijn, maar in de praktijk is de discussie allang achterhaald.

Dames met hoofddoekjes zitten al jarenlang achter onze loketten

Dames met hoofddoekjes zitten al jarenlang achter onze loketten en de meeste Amsterdammers zal het worst wezen.
De hoofddoek wordt ook helemaal niet gezien als religieus symbool. Ook niet als teken van onderdrukking van de vrouw. Let wel, we praten hier over de hoofddoek, niet over de burka of niqab.

Een argument tegen de hoofddoek dat je nog wel eens hoort: je wilt als homo-stel gaan trouwen en krijgt bij het regelen van de formaliteiten een dame met een hoofddoek tegenover je. Je weet dan zeker dat deze dame hier niet objectief tegenover staat, het afkeurt wat je doet.
Ik kan me het gevoel voorstellen, maar het is een onzin-argument. Als de dame achter de balie wegens het hoofddoekverbod geen hoofddoek draagt, zal ze er heus niet ineens anders over denken. Streng gereformeerde en katholieke dames zullen bovendien dezelfde bezwaren hebben.

Een argument van de tegenstanders van een hoofddoekverbod is dat de overheid op die manier laat zien een afspiegeling te zijn van de bevolking.
Ook allemaal politiek correcte onzin. Ik schat in dat de Amsterdammers aan de balie gewoon vriendelijk, vlot en deskundig willen worden geholpen. Iedere ambtenaar -met of zonder hoofddoek- die daarin persoonlijke, godsdienstige of politieke voorkeuren laat meespelen zit fout. Goede dienstverlening, daar is behoefte aan.

Laten we dus ophouden verder nog tijd te verspillen aan deze non-discussie. Want laten we eerlijk zijn: dikwijls zijn hoofddoeken best geil. Maar ja, dat is ook weer zo'n persoonlijk, seksistisch, politiek incorrect onzinargument mijnerzijds. En dus net zo overbodig.

Bron foto: AT5.

Tags: