salomonsoordeel voor kalou

Donderdag 13 Oktober 2005 in categorie Sport

Minister Rita Verdonk zat gisteren naast Johan Cruyff op de voetbaltribune. Een laatste poging wellicht om haar over te halen stervoetballer Salomon Kalou versneld tot Nederlander te naturaliseren. Dan kan hij namelijk nog meedoen met het WK volgend jaar.
Maar zelfs Johan Cruyff kon de minister niet vermurwen. Zij laat zich alleen door vakministers adviseren, zegt ze.
Vakministers. Nou, dan weet u het wel. Als de besluitvorming zich op dát niveau van amateurisme voltrekt, kan ik me als voetbal-onbenul er net zo goed óók even mee bemoeien...
Salamon Kalou is sinds augustus 2003 in Nederland. Net als elke andere zij-instromer moet hij in principe vijf jaar wachten voordat hij zijn Nederlandse paspoort kan ophalen. Dat is te laat om in het Nederlans elftal te schitteren op het WK.
De minister voor Vreemdelingenzaken heeft de speciale bevoegdheid om eventueel een uitzondering te maken en hem sneller te naturaliseren. Maar daar zag deze minister helemaal geen aanleiding toe. Kalou moet dus net als iedereen behalve Máxima netjes op zijn beurt wachten. Rita zal hebben gedacht: anders krijg ik maar gedonder met al die asielzoekers die zich in het AZC via de verveling hebben ontwikkeld tot schaakgrootmeesters of pingpongers van wereldklasse.

Ik weet bijna zeker dat Rita Verdonk in haar 'zorgvuldige afweging' één aspect niet heeft betrokken. Namelijk de afschrijvingsperiode. Normaal gesproken is het voor elke kandidaat-Nederlander geen probleem om vijf jaar te wachten. Hij kan ondertussen inburgeren en studeren. Aansluitend heeft hij nog jaren de tijd om een carrière op te bouwen en bijvoorbeeld minister van Vreemdelingenzaken te worden.
Een voetballer op topniveau heeft die tijd niet. Zijn carrière en daarmee zijn 'afschrijvingstermijn' is veel korter. Voor zijn vijfendertigste moet hij het helemaal gemaakt hebben.

Om deze reden kan de minister Simon Kalou best versneld naturaliseren. Daarna ontwikkelt de kwestie zich vanzelf tot een mooi compromis. Kalou steelt voor ons de show op het WK. Zoals gebruikelijk worden we hooguit tweede. Vervolgens vertrekt Salomon met de zuiderzon naar Italië of Spanje, het grote geld achterna.
Ook Rita Verdonk kan dan tevreden zijn. Wéér een vreemdeling de grens over.
Binnenkort het nieuwe tijdschrift 'Verbal Voetbal'!