de holland acht

Woensdag 12 Oktober 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Vier burgemeesters van grote steden en vier commissarissen van de koningin hebben een manifest geschreven, lees ik vandaag in de krant. Zij noemen zich 'de Holland Acht'. Zij willen dat de Randstad een sterk vereenvoudigd bestuur krijgt. Want dat is veel beter voor de economische slagkracht van dit gebied. Als gevolg van bureaucratie, regeltjes en inspraakprocedures is de Randstad behoorlijk achterop geraakt bij negentien andere grootstedelijke regio's in West-Europa. Die naam alleen al: Holland Acht. Lijkt me meer iets voor een roeivereniging. Daarmee kunnen we dus letterlijk het schip ingaan als we niet oppassen... De hele bestuurlijke handel moet op de schop en dat gedonder met die bestuurs- en inspraakorganen die allemaal meebeslissen moet maar eens afgelopen zijn. Ik vat het maar even in mijn eigen woorden samen.
Oei, dit vereist onze waakzaamheid, beste gewone medeburgers. Hier komt de economie weer eens voorop te staan. Toegegeven, niet onbelangrijk, maar andere essentiële levensbehoeften als leefbaarheid en welzijn zie ik reeds het onderspit delven.

De Holland Acht willen een onafhankelijke onderzoekscommissie die gaat kijken of de Randstad niet een wat vlottere bestuursvorm kan krijgen. Volgens mij moet dat niet al te moeilijk zijn. Hare Majesteit hoeft bijvoorbeeld alleen maar weer een Graaf van Holland en Utrecht te benoemen en klaar is kees. Momenteel wordt het baantje van burgemeester of provinciecommissaris toch óók al verkregen via benoeming, dus de hernieuwde overstap naar het feodale stelsel is snel gemaakt. De huidige mondige burger wordt gewoon weer horige of lijfeigene. Werken, dienen, bek houden. We bouwen hedendaagse kastelen van waaruit alles wordt beslist.
Moet u maar eens opletten: staan we binnen de kortste keren bovenaan als de krachtigste economische regio van West-Europa.