zwemmen en zomergasten

Maandag 22 Augustus 2005 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Als kind werd ik door mijn moeder gewaarschuwd niet te eten voor het zwemmen. Dat schijnt niet goed te zijn, maar ik heb eigenlijk nooit zo best begrepen waarom. Waarschijnlijk was zij bang dat ik met een volle maag sneller zonk. Of dat ik bovenop de hoge duikplank zou gaan overgeven. Dat vond zij blijkbaar een reëel gevaar, de andere zwemmers dragen tenslotte niet voor niets een badmuts.
Haar tweede zorg kon ik wegnemen: ik durfde die hoge duikplank niet eens óp. Het risico dat ik daarboven een lauwe kant-en-klaarmaaltijd over het water uitkotste was dus puur theoretisch... Ik moest weer aan dit soort waarschuwingen denken toen ik gisteren advocaat Willem Anker geïnterviewd zag worden. Het komt namelijk opmerkelijk vaak voor dat televisiegasten tijdens het spreken van die ingehouden opboergeluiden zitten te maken. Heimelijk worden de oprispingen terug de maag in geslikt, om te voorkomen dat een luid 'bwûhh' de ether in schalt. En zo zitten de boeren herhaaldelijk de woorden in de weg. En wij maar telkens geduldig wachten tot er weer iets zinnigs wil komen, in plaats van het 'hmph' van een gistende gehaktbal met Beerenburg.
Ik zou zeggen: Moet dat Willem? Doe je dat in de rechtszaal ook? Geen wonder dat je klanten steeds vaker levenslang oplopen!

De les die hieruit geleerd kan worden: het is niet goed om zwaar getafeld te hebben voor een interview. En al helemaal niet voor zo'n lange zit als Zomergasten. Dan zet Conny Palmen desnoods maar een schaaltje nootjes op tafel om de ergste honger te stillen, maar dat besmuikte geboer willen we niet.
Voor de rest een interessante man, daar niet van...