ontsporing

Maandag 15 Augustus 2005 in categorie Beeld en GeluidDeze maandagmorgen ontspoorde bij het Amsterdamse Centraal Station de intercity naar Haarlem. Gelukkig geen slachtoffers, maar wél weer de gebruikelijke ravage. Want het is niet de eerste keer dat die hooligans van de NS de complete bovenleiding aan flarden trekken. Ik begin zo langzamerhand mijn twijfels te krijgen bij die verhalen over treinstellen die door voetbalvandalen gesloopt zouden zijn. Dat doen ze natuurlijk stiekem zelf! Even lekker chillen voor gestresste conducteurs. De NS overweegt intussen de naam van het spoorblad 'Rails' weer terug te veranderen in 'Tussen de Rails', opdat de vertraagde reiziger iets te lezen heeft gedurende de tijd dat het onspoorde materieel tussen de rails staat in plaats van erop. Dat blad schijnt al bijna zestig jaar te bestaan. De titel begreep ik trouwens nooit, want zó smakelijk is 't niet wat er allemaal tussen die rails ligt.

Maar terzake, ik dwaal af. Het betrof een zogeheten 'duwtrein'. De intercity werd dus niet getrokken, maar geduwd. Tja, dat moet je ook niet doen. Volgens de heer Guttering, die het complete spoorwegnet van Nederland op schaal met Märklin heeft nagebouwd in een een oude plantenkas, is dit vragen om moeilijkheden.
"Als de voorste wagon dan tegen een blaadje op de rails botst, merkt de machinist daar in eerste instantie niks van. Tegen de tijd dat hij in de gaten heeft dat de boel niet verder wil, is die hele trein al uit de wissel gedrukt. Daarom moet je een trein ook eigenlijk altijd trekken, want dan zie je als machinist dat blaadje tenminste tijdig liggen! In elk geval heb je dan nog een kans om een ravage te voorkomen!"

Amsterdam gaat een fijne week tegemoet. De vuilnisophalers staken, het spoor is een puinhoop en er komen miljoenen mensen naar Sail kijken. Tot overmaat van ramp is de Gaasperdammerweg afgesloten, dus uitwijken naar Ikea is er ook niet bij. Lekker weg in eigen land.
Alternatieve uitgaanstip: het spoorwegmuseum te Utrecht is geheel vernieuwd.

Meer ontsporingsfoto's op de site van Thomas Schlijper.