De stroomcolporteur

Woensdag 08 December 2004 in categorie Schandelijke taferelen

Gisteren kreeg ik een Greenchoice-getuige aan de deur. Dat is ongeveer hetzelfde als een Jehova-getuige, maar dan voor Greenchoice, een van de vele bedrijven die zich op de geliberaliseerde markt voor groene energie hebben gestort. Maar dat had ik eerst allemaal nog niet door.

De Greenchoice-getuige was een jongeman die aanvankelijk vreselijk zijn best deed om de schijn te wekken dat hij van Nuon was, mijn huidige leverancier.
"Heeft u al groene stroom?"
Ja, ik had al groene stroom.
"Mag ik dan uw gegevens even opnieuw noteren? Dan komt u straks in aanmerking voor de laagste prijs voor groene stroom!"
Hoezo: 'opnieuw noteren'?

Hij had een gewichtige zwarte klapper plus pen in de aanslag en begon al half te schrijven. Overrompelingstechniek.
Ik meldde hem dat Nuon dit soort zaken nooit aan de deur pleegt te regelen.
In zijn ogen flitste de gedachte: O jee, een dwarsligger, een saboteur!

Onmiddellijk zette hij de verbale bestorming in. Die provisie mocht hem niet ontgaan! Meteen platlullen die man!
Ik kreeg een windhoos van woorden over me heen. Verdomd, hij had de inhoud van de hele folder in z'n hoofd gestampt! De jonge stroomschriftgeleerde ratelde zonder adem te halen een spervuur van zegeningen betreffende het groene elektriek in mijn richting. Af en toe bleef er een kreet in m'n brein haken, maar de rest was al langs m'n oren voordat ik er betekenis aan kon hechten. Groene stroom, grijze stroom, grootste leverancier, goedkoopste, zelfs Nuon nam de stroom van hun af. En heel af en toe een 'ieois'-geluidje, dat later 'Greenchoice' bleek te betekenen.

Ik begreep er geen ene hol of jota van. Was hij nou van Nuon of niet? Na zo'n beetje een derdegraads verhoor mijnerzijds en een verkapte dreiging zijn ballen onder groene stroom te zetten bekende hij eindelijk dat hij van Greenchoice was en niet van Nuon. Er kwam nog een andere Greenchoice-getuige bij staan. Ik was blijkbaar een lastig geval, dat moeilijk te bekeren was tot de heilsleer van de geliberaliseerde stroommarkt. Even later braakte de lift zelfs nog een derde discipel uit. Ons vredige flatgebouw was binnengevallen door een complete colportagecolonne!

Ik kreeg er genoeg van. Ik las de geliberaliseerde Greenboys van Greenchoice nog eventjes de les over hun onsmakelijke en misleidende bekeringsmethoden en verdween weer naarbinnen. Daar ging ik er eens lekker voor zitten om de Greenchoice folder te bestuderen! Dat was leerzaam. Hé, kijk nou eens, behalve groene stroom bestaat er ook groen gas! Nooit geweten.

Wat ze toch allemaal niet verzinnen tegenwoordig! Bij groen gas zie ik meteen een mega-stal met ruftende herkauwende koeien voor me. Gras erin, gas eruit, dat principe.
Wacht eens eventjes: we hebben hier aardgas. En aardgas is toch al groen? Het evangelie van Greenchoice leert me evenwel dat 't allemaal nóg groener kan! Bij de verbranding van aardgas komt namelijk CO2 vrij en ter compensatie daarvan planten ze ergens in Ecuador nog wat bomen. Is dat nobel of niet?
Zo zie je maar: aan de overkant is het gas altijd groener!

Maar u bent dus gewaarschuwd: niet opendoen!

Tags: