de trekplek™

Dinsdag 18 November 2003 in categorie Media

<%image(rookcabine2.jpg|150|156|)%>
Vanaf 1 januari 2004 heeft iedereen recht op een rookvrije werkplek. Want meeroken kost duizenden doden per jaar, zegt de Gezondheidsraad in een rapport. Bedrijven schaffen daarom op grote schaal rookcabines aan om de rokers naartoe te verbannen. Leergierig als ik ben vroeg ik meteen de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) wat ik me daarbij moet voorstellen. Het zijn een soort bushokjes met afzuigsysteem, zeiden ze. Dat geeft direct associaties met een afwerkplek in de tippelzone. Maar ik geef toe: behalve smerige longen heb ik ook een smerige geest. Waarschijnlijk krijgen de rookcabines snel de bijnaam Trekplek™.

Goed, ze lijken dus op bushokjes. Dan moeten de rokers zeker weer staan! En ja hoor! Het bedrijf Smoke Free Systems heeft diverse modellen in het assortiment, maar er is geen enkel model met een gezellig zitje. Ik ben blij dat ik niet meer rook, want ik heb de pest aan staan. Ik krijg er rugklachten van.
De rokers hebben er natuurlijk allemaal zwaar de dood over in. Zij worden weggezet als paria's, als melaatsen. Het stiekem roken zal gigantisch toenemen. Ah, de fanatiek niet-rokende collega is even van z'n plek, gauw even een trekje! Dat had u gedacht! De collega heeft een rookmelder onder zijn bureau gemonteerd en het alarm gaat direct af. Tja, dat had u kunnen weten, dat is nu eenmaal de mentaliteit van de anti-rook fanaat.

<%image(vuil op balkon2.jpg|150|122|)%>
U begrijpt dat ik voor thuis ook direct zo'n rookcabine heb besteld. Dat leek mij veiliger voor de roker dan op het balkon te moeten staan. De buitenlucht op mijn balkon is namelijk een regelrechte bedreiging voor de volksgezondheid! Ik hoop dat de Gezondheidsraad dáár ook eens gedegen onderzoek naar doet, want de hoeveelheid roetaanslag van vliegtuigen en autoverkeer is werkelijk zorgwekkend. Ter illustratie heb ik voor de raad alvast een fotootje gemaakt van een stoel op mijn balkon.
Als niet-roker heb ik dus allerminst de illusie dat ik nu schonere lucht binnenkrijg. Integendeel, allemaal diesel- en kerosineresten! Die zooi zit natuurlijk ook in fikse concentraties in mijn longen opgehoopt. Wacht maar af, binnenkort wordt ons waarschijnlijk afgeraden uit te ademen in de buurt van open vuur.

Dus géén kaarsjes meer uitblazen!

Interessant: Je eerste sigaret (met dank aan CieKee).