het saaiste nieuws

Donderdag 16 Oktober 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Het meest saaie nieuws dat je kunt verzinnen is vakbondsnieuws. Begrijp me goed, vakbonden zijn nuttig, ik ben er zelf lid van en ze moeten blijven. Maar vakbonden zijn niet sexy en er gaat geen spanning en sensatie van uit. Zat ik mij te verheugen op een hete herfst, bereikt men op de valreep tijdens het najaarsoverleg toch nog een sociaal akkoord. Maar er is nog een beetje hoop, want de achterban ziet het geloof ik niet echt zitten. Misschien krijgen we dan toch nog harde actie.

U ziet, het sleets geworden jargon type ik cursief, want mentaal slaak ik bij elk cliché een verveelde zucht. De vakbond is misschien teveel een instituut geworden, een sociale partner die via het poldermodel tegenwoordig beter met de werkgevers -toch traditioneel 'de vijand'- door één deur kan dan met de regering. Werd er vroeger werkelijk strijd geleverd, tegenwoordig zit men te dubben of een actie niet te publieksonvriendelijk is.

Nee, de vakbond is te vanzelfsprekend geworden in Nederland. Het grote publiek weet nauwelijks wat er dankzij vakbonden allemaal in dit land wordt geregeld. Dus wanneer er weer eens actie nodig is ervaart men dit eerder als een last, een ergernis. De vakbond rekent op een solidariteit die er niet meer is. De spoorwegstaking van 1903 is nu een eeuw geleden. Toen gold nog: "Gansch het raderwerk staat stil als uw machtige arm het wil..." Daar hoef je nu niet meer mee aan te komen als vakbond, want dan is de reiziger de dupe, dan heb je reizigersvereniging Rover op je nek.

Misschien zou de vakbond zichzelf eens een bepaalde periode op non-actief moeten zetten, zèlf een jaartje of twee gaan staken. Eens kijken of de mensen ze gaan missen...
Bent u lid van een vakbond of van BNN?