Nachtlenzen

Vrijdag 25 Juli 2003 in categorie Lijf en ledematen

MaanSinds begin dit jaar is er in Nederland een nieuw type contactlenzen op de markt, de nachtlenzen. Dat zijn géén lenzen om 's nachts beter te kunnen zien. Nee, het zijn lenzen om overdag zonder lenzen te kunnen zien. Aangenomen natuurlijk dat je dat normaal niet zonder bril of lens kunt.

Ze werken als volgt. Je doet ze 's nachts in en je draagt ze dus terwijl je slaapt.
Ze functioneren als een soort corset en drukken het hoornvlies in de juiste vorm, zodat de brekingsafwijking wordt gecorrigeerd en het beeld scherp het netvlies bereikt.
Overdag blijft het hoornvlies zonder de lenzen in die stand staan en kun je dus normaal scherp zien zonder de lens. Het effect neemt af naarmate de avond vordert, maar dan doe je ze gewoon weer in...

Diverse heren zie ik reeds kwijlen bij het idee ...

Ik had er nog nooit van gehoord en dacht aanvankelijk dat ik in de maling werd genomen. Zelf heb ik alleen maar een leesbrilletje nodig, dus ik heb normaal gesproken weinig reden mij bezig te houden met de laatste stand der techniek op dit gebied. Maar het verhaal klopt, kijk zelf maar.
Ervaren lensdragers vertel ik natuurlijk niets nieuws.

Ik houd wel van dit soort werkelijk creatieve innovatie, waarbij iemand een probleem letterlijk eens vanuit een heel andere optiek bekijkt. Ik zie ook direct uitbreidingsmogelijkheden tot andere gebieden. Daar moeten ze beslist aan gaan werken, lijkt me.

Voor de hand ligt natuurlijk het gehoorapparaat dat je alleen 's nachts in doet. Overdag gaan 't uit en je hoort direct alles wat niet voor jouw oren bestemd was. Want de omgeving denkt argeloos: "Die heeft z'n apparaat niet in, dus we kunnen wel even over hem lullen."

Boek onder kussenBekend van de middelbare school is het boek onder het hoofdkussen, waarna men de volgende dag de leerstof zonder mankeren paraat heeft. Jammer is alleen dat het niet bij iedereen betrouwbaar schijnt te werken.

En dan nog de mogelijkheden ter verbetering van het seksleven! Diverse heren zie ik reeds kwijlen bij het idee alleen in hun slaap een condoom om te hoeven doen, om vervolgens overdag toch volledig beschermd condoomloos lóós te kunnen gaan.

En geloof mij, als deze ontwikkeling zich doorzet liggen we over een paar jaar 's nachts met onze kleren in bed. 's Morgens rap weer uit de kleren, even lekker douchen en dan onopgemerkt in ons nakie over straat. Totdat iemand iets begint te roepen over de nieuwe kleren van de keizer natuurlijk...


Ik ben al begonnen 's nachts mijn zonnebril op te houden.

Tags: