Bush bekijkt het maar

Maandag 24 Februari 2003 in categorie Politiek & Maatschappij, Opinie, Israël en het Midden-Oosten

De beste reden om tegen een oorlog in Irak te zijn is onze onwetendheid. En zolang je niet betrouwbaar op de hoogte wordt gebracht moet je geen toestemming geven. Niet dat Rumsfeld, Powell of Bush op die toestemming zitten te wachten, die gaan hun gang wel. Maar de zaken worden altijd anders voorgesteld dan ze zijn, de werkelijke motieven zijn anders, agenda's stapelen zich in het verborgene op.

Een aardige illustratie van hoe het gewone publiek wordt voorgelogen gaf vorige week de documentaire "Dead in the Water" van Christopher Mitchell. Voor wie hem niet heeft gezien: tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 wordt het ongewapende Amerikaanse spionageschip USS Liberty voor de kust van Gaza door Israëlische vliegtuigen en patrouilleboten met opzet getorpedeerd en gebombardeerd. Vierendertig doden zijn het gevolg. De zaak wordt in de doofpot gestopt.

De vermoedelijke reden van deze welbewuste Israëlische aanval op een bondgenoot is dat de Liberty waarschijnlijk Israëlische oorlogsmisdaden in de Sinaï heeft geregistreerd. De operatie wordt door Israël uitgevoerd met gecamoufleerde vliegtuigen, want het moet lijken of Egypte de dader is. Pas wanneer de Amerikanen aanstalten maken om ter vergelding Caïro van een nucleair presentje te voorzien wordt de zaak achter de schermen met Washington geregeld. De toenmalige Amerikaanse minister van Defensie Robert McNamara houdt tot op de dag van vandaag vol dat het allemaal een 'tragische vergissing' was.

Allerlei van dit soort geheime machinaties zijn regel, geen uitzondering in de grote wereldpolitiek. Zie bijvoorbeeld de zeer bedenkelijke rol die de Amerikaanse CIA tot op de dag van vandaag in Zuid-Amerika speelt. Zie de tientallen eliminaties van Palestijnse terroristen die de Israëlische Mossad de afgelopen decennia buiten de eigen landsgrenzen heeft uitgevoerd. Geen haan die daarnaar kraait, niemand die daar binnen het kader van het internationaal recht verantwoording over aflegt.

En dan vindt Bush het raar dat wij niet enthousiast langs de weg naar Bagdad met Amerikaanse vlaggetjes staan te wapperen. Omdat wij niet zo dom zijn om te geloven dat hij uitsluitend uit moreel hoogstaande motieven het Iraakse volk wel eens even van die vreselijke tiran zal bevrijden. Die kans heeft z'n pappie al gehad en op misdadige wijze verprutst. Dus ik zou zeggen: bekijk jij het maar met je oorlog, ónze zegen krijg je niet.

Die presidenten zijn nog net zo dom als vroegerTags: