Dat ligt lekker bij de kiezer (2)

Miniserie - Aflevering: Gezondheidszorg.

Maandag 13 Januari 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Serie: "Dat ligt lekker bij de kiezer!"
Aflevering 2: Gezondheidszorg.
Zie ook: deel 1, de inleiding.


Een ziekenhuis, dat ligt niet lekker. De bedden zijn er weliswaar goed, maar voor de rest kun je er maar beter uit de buurt zien te blijven. U zult zeggen: dat spreekt vanzelf! Dat zijn wij natuurlijk van harte met u eens. Maar soms heeft een mens pech en belandt hij binnen de muren van het hospitaal.

Het is al erg genoeg dat je in een ziekenhuis in de rats moet zitten over je gezondheidsprobleem. Je mag verwachten dat dit dan ook je enige zorg is en dat de overige zorgen door zorgverleners worden overgenomen.
En dáár gaat het nogal eens mis...

Het lijkt alsof zorgverleners het begrip 'zorgverlener' af en toe binnenstebuiten interpreteren, want dan verlenen ze je alleen maar extra zorgen. Je moet namelijk voortdurend alert blijven dat de juiste informatie tussen de verschillende disciplines wordt uitgewisseld, dat je de juiste medicijnen in de goede hoeveelheden krijgt, dat je zélf complete informatie krijgt, dat ze er geen drains of infusen uittrekken die nog hadden moeten blijven zitten, dat het vervolgtraject is geregeld als je na ontslag nog thuiszorg nodig hebt en ga zo maar door.

Sommige politici roepen tijdens de campagne dat de gezondheidszorg efficiënter moet. Daarin hebben ze gelijk. Helaas roepen ze dat vooral vanuit een oogpunt van kostenbeheersing. En zo zien ze wederom het voornaamste aspect van de gezondheidszorg over het hoofd. Natuurlijk mogen de kosten niet de beddenpan uitrijzen, maar het belangrijkste is toch dat een patiënt maar met hooguit één zorg in het ziekenhuis wil liggen: zijn kwaal.

Al sinds jaar en dag ligt in de gezondheidszorg de nadruk op het kostenaspect. En dus kreeg je overal managers. Managers die de kosten binnen de perken moesten houden. Op zich niets mis mee, maar het ware probleem zit hem nu net in het feit dat de meeste managers helemaal niet kúnnen managen! Het beroep 'manager' is weer zo'n gewichtigdoenersbezigheid, een in de Verenigde Staten verzonnen carrière-move.

Een échte manager zou een regelneef (m/v) moeten zijn, iemand met een hoge praktische en sociale intelligentie, iemand die Het Totaal overziet, die coördineert, zaken en mensen op de juiste manier met elkaar in verband brengt, werkprocessen regelt. Het belangrijkste talent dat een goede manager moet hebben is daarnaast: kunnen zien wáár het fout gaat, waar het systeem hapert.
En, o wonder, dan blijkt alles vanzelf ook efficiënter en daardoor goedkoper te worden.

Elke afdeling in een ziekenhuis heeft daarom meer aan een 'procesbewaker' dan aan een traditionele manager. Dat vereist bijzondere talenten. Misschien moet daar een speciale studierichting voor komen. Denk in elk geval eens via die andere invalshoek, geachte campagnetijgers. Dan hoeft het straks niet meer voor te komen dat de oude meneer Vos pas vlak voor zijn narcose in de operatiekamer te horen krijgt dat zijn hartoperatie voor de derde keer wordt uitgesteld omdat er geen bed vrij is op de intensive care. Dat ligt nu eenmaal niet lekker bij de kiezer, bij meneer Vos dus in dit geval.

Stemadvies ten aanzien van de gezondheidszorg: stem niet op een partij met louter een boekhoudersmentaliteit.

En ach, u kent ook zelf wel genoeg voorbeelden...

Tags: