Saab als paperclip

Maandag 06 Januari 2003 in categorie Verhelderende Gesprekken

Er staat een Saab van middelbare leeftijd verlaten langs de weg. Hij heeft een lekke band. Dat is pech, maar nog meer pech is, dat het daar betaald parkeren is. De ruitenwisser fungeert alleen nog maar als paperclip voor een stapel bonnen.

Ik zie een vrouw in uniform. Zij staat voor de Saab in de karakteristieke parkeerwachter-die-een-bekeuring-schrijft houding. De pdebs-houding is: nadrukkelijk ferm op één standbeen, het andere been bijna provocerend schuin en strak zijwaarts op het trottoir geplaatst, het hoofd ernstig en geconcentreerd gebogen naar het uitschrijfproces.

In een impuls loop ik op haar toe.
"Mag ik even iets zeggen?" vraag ik de parkeerwachterdame.
Zij kijkt wantrouwend schuin op van haar bonnenboekje.
"Jaaaa...?"
Het klinkt een beetje onwelwillend, zo van 'als het dan per se moet', want een gesprek met 'het publiek' betekent doorgaans gedonder.

Ik vertel haar vriendelijk: "Nu kom ik om precies te zijn al sinds 20 oktober langs deze plek. Toen stond deze zielige Saab hier óók al. Ik zie alleen maar de stapel bonnen dikker worden, maar verder gebeurt er niets. Ik zie u nu weer zo'n bonnetje schrijven. Is dit niet een beetje bureaucratisch? Wordt het niet eens tijd het ding eens weg te slepen?"
Blijkbaar inmiddels gerustgesteld dat ik de Saab-eigenaar niet ben ontdooit haar toon en glimlacht zij een brede Surinaamse glimlach.
"Hij staat er zelfs al sinds september! En we moeten blijven schrijven, want anders gebeurt er helemáál niets meer, dan slepen ze hem nooit meer weg. Bij het tennispark verderop heeft er eentje zelfs negen maanden gestaan."
Ik begrijp dat de wegsleepdienst kennelijk weer een andere afdeling is.
Uit eigen beweging licht zij nog toe: "En er wordt gewoon nog wegenbelasting voor betaald, dus we kunnen verder niks..."
Ik loop verder met de woorden: "Misschien is dit dan wel voordeliger dan een parkeervergunning..."

Ik ben nog vergeten te vragen waarom ze in dit stadsdeel niet aan wielklemmen doen. Zal wel komen omdat het hier Buitenveldert heet, een dure wijk in Amsterdam waar de kans groter is dat je als parkeerwachter door een belangrijke advocaat wordt afgeblaft.

Tja, wat kunnen we anders doen dan zuchten...

Tags: