Bemoeizucht neemt toe

Donderdag 12 Juni 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Vandaag in het nieuws weer een gevalletje van 'volkomen doorslaan'. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse stelt per 1 juli een rookverbod in voor het hele ziekenhuisterrein. Dus inclusief de parkeerplaats. Zelfs roken in de eigen auto mag niet. Rookverslaafde bezoekers en patiënten vragen zich handenwringend af of dagverblijf B2-138 nu ook wordt gesloten. Dat was tot dusver de officiële rookruimte.

Het totale rookverbod is door de Raad van Bestuur uitgevaardigd. Die Raad van Bestuur bestaat zo te zien maar uit één persoon en dat is mevrouw drs. A.M.J. (Lettie) van Atteveld.

Uiteraard mag het ziekenhuis formeel deze maatregel opnemen in de huisregels. Sinds 10 juni 2004 is het ziekenhuisterrein privaat eigendom van het ziekenhuis. Die huisregels zijn trouwens de enige mogelijkheid om het rookverbod af te dwingen, want op basis van de tabakswet kan het niet. De vroegere eigenaar, de gemeente Spijkenisse, zou waarschijnlijk nooit zo ver hebben durven gaan.

En hoe wil men het verbod handhaven? Zijn bezoekers met een gesloten of geblindeerde bestelwagen bij voorbaat verdacht? Komen er uitsmijters om overtreders met geweld van het terrein te verwijderen?

Gevoel voor verhoudingen is weg

Welke opvatting men ook heeft over roken, deze maatregel laat zien dat het ziekenhuis elk gevoel voor verhoudingen uit het oog is verloren. Er is een grens aan wat je anderen in redelijkheid kunt opleggen, aan de inperking van vrijheden. Het ziekenhuisterrein is bovendien enorm groot en dus moeten rokers een flinke afstand afleggen om zich aan de invloedssfeer van mevrouw Van Atteveld te onttrekken.

Mevrouw Van Atteveld had kunnen volstaan met een paar borden op het terrein waarop ze iedereen vriendelijk verzoekt in deze ziekenhuisomgeving niet te roken. Daaraan wordt in het algemeen gewoon gehoor gegeven en het staat een stuk minder dictatoriaal.

Verontrustende ontwikkeling
Het gaat mij ook niet om wel of niet roken op bepaalde plekken. Dat roken is bijzaak. Het draait om het algemene principe. Het is een buitengewoon verontrustende ontwikkeling dat in toenemende mate vrijheden van burgers naar willekeur worden ingeperkt. Groeperingen met bepaalde 'normen en waarden' denken die te mogen opleggen aan anderen. Denk maar aan de embryo-discussie. Of de leerplichtambtenaren die 23-jarige volwassenen gewoon op straat ter verantwoording roepen. De toenemende inzet van het preventief fouilleren. Uitbreiding van cameratoezicht op de openbare weg. Ons internetgedrag wordt gevolgd en opgeslagen. Bij een telefoongesprek word je tegenwoordig bijna vaker wél afgeluisterd dan niet, getuige het waanzinnig aantal telefoontaps dat in Nederland plaatsvindt.
Sommige middelen zullen in bepaalde situaties nodig zijn, maar de afweging wordt steeds routineuzer en minder zorgvuldig, zo lijkt wel.

Elektronisch
Overheden en instanties doen met wisselend succes telkens pogingen de meest onzinnige verboden in te stellen. Aardig voorbeeld in dit verband is het ministerieel verbod reclame te maken voor de elektronische sigaret. Lagere overheden, instanties en bedrijven gaan meteen nog maar een stuk verder en verbieden het ding stomweg in hun stadhuis of in hun vliegtuigen.
Het is toch een aardig en gezonder alternatief, maar nee, het staat de één of andere scherpslijper of beginselmaniak weer eens niet aan en dus matigt hij zich onbekommerd het recht aan z'n medeburgers te koeioneren.

Achter de bosjes
Laat ik voor de evenwichtigheid afsluiten met ook wat positief nieuws over het Ruwaard van Puttenziekenhuis te Spijkenisse. Het is daar namelijk niet allemáál bekrompenheid wat de klok slaat! Hun ongeëvenaard gulle mentaliteit blijkt bijvoorbeeld uit de parkeertarieven: de eerste 25 minuten gratis!
Dat geeft tijd voor minstens twee stiekeme sigaretjes achter de bosjes. Of achter de fietsenstalling. Moet te doen zijn...

Tags: