Er is een Amsterdammer omgelegd

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 26 Juni 2013 in categorie Criminaliteit en recht, Amsterdam Centraal

Er is een Amsterdammer doodgegaan. Niet spontaan, hij werd omgelegd. Vorige week, in Amstelveen. Niet zómaar een Amsterdammer, nee, een 'karakteristieke' Amsterdammer.

Zonde toch, elke 'karakteristieke Amsterdammer' die doodgaat is er één teveel wat mij betreft. Ik begon me wél ineens af te vragen wat we eigenlijk moeten verstaan onder een 'karakteristieke Amsterdammer'.

Iemand die kenmerkend is voor Amsterdam, lijkt me zo. Een fijne, joviale kerel of vrouw, praat een beetje plat, heeft humor, is goedmoedig, goudeerlijk en gul. Hij/zij is altijd wel in voor een praatje bij de bushalte, waarbij steevast gemopperd wordt op het weer of het nieuws. Een soort Johnny Kraaijkamp, zeg maar.

Hij had legio zware misdaden op zijn kerfstok.

De 'karakteristieke Amsterdammer' die vorige week is afgeknald was een beroepscrimineel uit de top 600. Hij had legio zware misdaden op zijn kerfstok.
Het is een belediging voor alle échte karakteristieke Amsterdammers om hem een 'karakteristieke Amsterdammer' te noemen. Wie haalt dat in z'n hoofd?

De belediging is in het hoofd gehaald door de advocaat van de boef, Sander Janssen. Die moet dus maar weg uit Amsterdam. Hij heeft de stad en de Amsterdammers niet begrepen en verkeert zo te horen ook op veel te amicale voet met zijn criminele cliënten.

Tags: