De Chinees is gek geworden

Vrijdag 22 Maart 2013 in categorie Even afreageren

Aan het eind van een vermoeiende maar succesvolle verhuisdag hadden mijn vrouw en ik het plan opgevat het verder makkelijk te doen en te gaan eten bij de lokale chinees. Daar is de chinees tenslotte voor uitgevonden, om het eventjes makkelijk te hebben.

Wij werden vriendelijk ontvangen en namen plaats aan een tafeltje. Even later kwam een blonde jongejuffrouw naar ons toe.
Of wij bekend waren met het concept 'All you can Eat'?
Nou en of! Ik eet altijd alles wat ik op kan. Wij Nederlanders gooien sowieso al veel teveel voedsel weg, las ik laatst. Dus ik eet meestal netjes mijn bordje leeg, daar hoefde zij zich geen zorgen over te maken.

Ik maak zelf wel uit of ik iets opeet of niet.

Het lag ietsje anders. De dame begon met een lijstje te wapperen. Ze ging er eens goed voor staan om alles uit te leggen. Ik zou vooraf allerlei hapjes moeten opgeven die dan één voor één uitgeserveerd werden. Ik zou een vast bedrag betalen. Maar zodra ik iets niet op kreeg, werd direct de rekening op tafel gelegd en was het eetfestijn voor mij voorbij.

Mijn vrouw is zo lief dat ze iedereen in het leven een kans wil geven en dat zag ik in haar ogen. Om haar direct de pas af te snijden deelde ik de serveerster mee dat wij een drukke verhuisdag achter de rug hadden en dat ik hier he-le-maal geen trek in had. Tijdens het eten moet je niet hoeven nadenken, geen boekhouding hoeven bijhouden en ik maak zelf wel uit of ik iets opeet of niet. Af en toe moet je even krachtig stelling durven nemen tegen ongewenste ontwikkelingen, vind ik. Wij vertrokken en hebben ons overgegeven aan het minder complexe eetconcept van de snackbar om de hoek. Het was lekker.

Uiteraard heb ik mij nog enige tijd lopen opwinden over dit soort idiote moderniteiten. Want uiteindelijk ben ik degene die het gevoel krijgt een conservatieve ouwe lul te zijn, een boer die niet vreet wat hij niet kent, een kip met appelmoes bij Van der Valk type. Sodemieter toch op met die fukking onzin! Zeker als je gewoon de plaatselijke chinees bent in plaats van Le Garage. Dan wil ik babi pangang, bami speciaal met kipsaté of foe yong hai! Nummertje 47. Een bord vol. In één keer, ja? Opzouten met die pretentieuze malligheden. Gewoon: sambal bij!

Tags: