Exhibitionisme

Zondag 04 November 2012 in categorie Media

De publieke omroep moet de komende jaren opnieuw flink bezuinigen, staat in het regeerakkoord. Ik zeg: heel terecht. Er zit daar zo te zien nog veel te veel geld.
Zo betaalt men bij de Vara absurd hoge salarissen aan kijkcijferkanonnen als Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw. De Tros financiert al sinds jaar en dag het complete bestaan van Jan Smit en zijn Volendamse trawanten. Ik ben niet het type dat het wel een wee van al die palingklanten intensief volgt, maar mijn gevoel zegt dat er tussen de Tros en de Volendamse platenbazen veel te innige banden zijn.
Ik vind het  jammer dat er geen mogelijkheid is om ook de commerciële omroepen financieel eens lekker het vel over de neus te halen, want daar is eveneens veel mis.

Ik snap trouwens ook die artiesten zelf niet. Af en toe een deuntje zingen is tot daar aan toe. Maar je moet wel een volbloed exhibitionist zijn wanneer je je complete privéleven ter beschikking stelt aan het kijkersvolk.

Er is een grens aan het incasseringsvermogen van de kijker

Deze buitensporige aandachtsgeilheid begint alle kenmerken van een ernstige verslaving te vertonen. Moeten wij types als Jan Smit, Nick & Simon, Gordon, Gerard Joling en Frans Bauer daarom zo langzamerhand niet tegen zichzelf in bescherming nemen? Weliswaar verdienen zij een aardig zakcentje met deze vorm van potloodventerij, maar er komt een tijd dat de omroepbazen op hen uitgekeken zijn. Dan volgt de diepe crisis, het zwarte gat, het Henny Huismansyndroom (de verlepte coryfee die nog een schamel graantje mee probeert te pikken).

Anderzijds mag ook de samenleving niet worden blootgesteld aan een overdosis exhibitionisme. Programma's als RTL Boulevard zouden van rijkswege gerantsoeneerd moeten worden tot hooguit eenmaal per week. Want wat in dát programma aan schaamteloze privé-ellende van volslagen onbekende bekende Nederlanders dagelijks de ether in gekotst wordt, is een regelrechte bedreiging voor de volksgezondheid.

Het is een parade van echtscheidingen, miskramen, zwangerschappen, sterfgevallen, levensbedreigende aandoeningen, huwelijken, ruzies, vetes en messen in de rug. Het betreft meestal mensen van wie de doorsnee Nederlander nog nimmer heeft gehoord. Niettemin bellen zij onbekommerd zélf de redactie op met nieuws over hun jongste scheetje dat dwars zat of de echo van hun zwangere labrador.

Het lijkt mij dat er een grens is aan het incasseringsvermogen van de kijker. Al dit opgeblazen leed móet uiteindelijk wel een negatieve impact hebben op het geestelijk welzijn van de tv-consument. Sluipend wordt zijn gezondheid ondermijnd, het immuunsysteem ondergraven, het negativisme aangewakkerd. Met alle kwalijke gevolgen van dien voor de arbeidsproductiviteit in Nederland. En daarmee voor de economische groei, de beurskoersen, het consumentenvertrouwen en de hypotheekrente.

Ik durf inmiddels best de stelling aan dat de huidige recessie per saldo is terug te voeren op de ziekelijke aandachtsbehoefte van de reeds genoemde Jan Smit, Nick & Simon, Gordon, Gerard Joling en Frans Bauer. Denk daar maar eens over na...

Tags: