Strijd tegen onkruidbestrijdingsmiddel

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 29 Augustus 2012 in categorie Milieu, flora, fauna, Amsterdam Centraal

Een aantal stadsdelen gebruikt het bestrijdingsmiddel Roundup voor het onkruidvrij houden van stoepen en kinderspeelplaatsen.
De Partij voor de Dieren maakt ons erop attent dat dit middel (glyfosaat) giftig is. Vooral voor kinderen vormt het een bedreiging. De partij wil dat het middel niet meer wordt gebruikt. Dat wordt dus weer intensief krabben tussen de steentjes. Maar dan hebben onze taakgestraften ook weer wat omhanden, moet je maar denken.

Wat mij nog het meest verbaast is dat je als burger door de overheid niet wordt ingelicht over het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen in de publieke ruimte. Kinderen spelen immers overal. Ook onze uitlaatbare huisdieren banjeren onbekommerd over straat. En dan spreken we nog niet eens over wat er verder nog losloopt in onze stadsnatuur.

Tweede Kamer verbood Roundup vorig jaar al

Verder hadden de stadsdelen wel eens wat beter op de kosten kunnen letten. Want Roundup is een absurd duur middel. Maar misschien is het in grote hoeveelheden voor een vriendenprijsje te krijgen, dat weet je nooit. Van boeren heb ik wel eens gehoord dat zij een veel sterkere versie van het middel gebruiken dan wat er in de flacons voor de consument zit. Ik ben benieuwd welke variant de stadsdelen dan toepassen.

Roundup is door de Tweede Kamer vorig jaar al verboden voor particulier en niet-commercieel gebruik. Staatssecretaris Atsma (CDA) maakt echter geen haast met de invoering van het verbod. Zijn partij maakt volksgezondheid wel vaker ondergeschikt aan andere belangen, denk aan de kwesties rond de q-koorts en de hormoonkippen.

Producent Monsanto ontwikkelde naast Roundup verschillende genetisch gemodificeerde landbouwgewassen die resistent zijn tegen het middel. Zo kun je Roundup blijven gebruiken zonder dat de piepers zelf worden aangetast.

Dit biedt natuurlijk mogelijkheden: we zouden óók onze kinderen genetisch kunnen modificeren, zodat ze bestand zijn tegen Roundup. Maar daar zal die lastige Partij voor de Dieren dan eveneens wel weer tegen zijn.

Tags: