Een busreisje naar Auschwitz

Maandag 23 Januari 2012 in categorie Criminaliteit en recht, Media

Koperdieven probeerden een deel van het monument in Westerbork te stelen. Er is ook niets meer heilig tegenwoordig. Gelukkig is de diefstal mislukt. Er is wel veel schade aangericht, zoals gebruikelijk bij dit soort criminele activiteiten van triest niveau.

Bericht Elsevier

[Klik voor hele afbeelding]

Het bericht erover stond in regionale kranten en in Elsevier. Elsevier schaart dit bericht onder 'cultuur en televisie', niet onder 'criminaliteit'. Raar. Maar dit terzijde.
Zoals gebruikelijk pikt Google direct een graantje mee bij het nieuws. Maar dat gaat dit keer niet helemaal goed.

Google verkoopt advertenties en plaatst deze op geabonneerde websites. De keuze voor de advertenties gebeurt automatisch op grond van relaties die Google blijkbaar legt tussen onderwerpen. Gaat een bericht bijvoorbeeld over Israël, dan krijg je al gauw advertenties voorgeschoteld van reizen naar Eilat.

Google heeft zo te zien ook een relatie gelegd tussen Westerbork en Auschwitz. Die relatie is er inderdaad, zoals wij weten: Westerbork was voor veel joden in de Tweede Wereldoorlog het voorportaal naar de dood in Auschwitz.
Google neemt de historie niet zo zwaar en prijst onbekommerd een busreisje aan naar Krakau (Polen), inclusief bezoek aan Auschwitz.

Voordeliger kan niet...

Op zich mag iemand gerust een busreisje naar Auschwitz aanbieden natuurlijk. Ik zou zeggen: hoe meer deelnemers hoe beter, want een bezoek aan een voormalig concentratiekamp is altijd bijzonder leerzaam. Zo zouden dergelijke excursies heel nuttig zijn voor bepaalde groepen voetbalsupporters.
Maar dat de aanbeveling automatisch tot stand komt op basis van een zoek-associatie met koperdieven in Westerbork, is toch tamelijk wrang.

Tags: