Red de mol in het Beatrixpark!

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Donderdag 12 Januari 2012 in categorie Amsterdam Centraal, Milieu, flora, fauna

Van GroenLinks in Stadsdeel Zuid vernemen wij dat er in het Beatrixpark gebruik wordt gemaakt van mollenklemmen om de daar aanwezige mollen te bestrijden. De partij komt hiertegen in het geweer. Terecht natuurlijk, want de mol (Talpa europaea) is een uiterst onschuldig en nuttig diertje. Dat hoeft helemaal niet bestreden te worden.
Sommigen ergeren zich aan de molshopen in de gazons. Dat is weinig ruimdenkend. Dan zou je ook bezwaar kunnen maken tegen vogelnesten in de bomen. Ikzelf vind molshopen een verrijking van het landschap, zelfs in mijn eigen tuin. Nederland is immers al plat genoeg.

Een mollenklem is een wreed middel om mollen te bestrijden. Bovendien is het effect beperkt, want mollen hebben een territorium. Zodra een mol is weggevangen, neemt een ander weer z'n plaats in.

Wie de mol niettemin wil verjagen, kan veel vriendelijker methoden gebruiken. Een oude strategie is het ingraven van lege flessen. De wind maakt een laag brommend geluid in de flesopening en daar houdt de mol met zijn uiterst gevoelige oren niet van.

Een ander middel is het aanplanten van Keizerskroon. Dat is een bolgewas waarvan de bloemen een geur afgeven die lijkt op die van de vos. Ook daarvan gaan de mollen liever een stukje verderop.

Voor sommige mensen is de mol misschien toch even wennen...

GroenLinks in Zuid gaat in de Raad vragen stellen over de mollenklemmen. Logisch, want het doden van mollen is een volkomen zinloze en wrede exercitie. De mol is verspreid over bijna heel Europa, tot op twee kilometer hoogte in de Alpen toe, van Siberië tot Groot-Brittannië (ze kunnen goed zwemmen). En dan denkt Stadsdeel Zuid ze even weg te vangen uit het Beatrixpark? Dat geld kan beter worden besteed.

Aanvullende informatie: Wikipedia.

Tags: