De vrouwelijke burgemeester

Vrijdag 26 Maart 2010 in categorie Amsterdam Centraal

Feministische ambtsketenHet feministisch maandblad Opzij heeft een petitie online gezet waarin het oproept tot het benoemen van een vrouwelijke burgemeester in Amsterdam. Op zich zou dat best een goed idee kunnen zijn, ware het niet dat de kandidatenlijst van Opzij hier en daar de rillingen over de rug doet lopen.

Bovenaan staat bijvoorbeeld de wandelende theemuts Annemarie Jorritsma, de huidige burgermoeder van Almere. Toch zo langzamerhand wel berucht vanwege haar verregaande onnozelheid en incompetentie, zou ik zo zeggen. Wanneer je dan zo nodig een VVD-ster in die functie wilt, neem dan Erica Terpstra, dan valt er nog wat te lachen.

Guusje Terhorst wordt eveneens genoemd. Waren we in Amsterdam indertijd blij dat we van haar af waren, krijgen we haar weer opgedrongen via Opzij. Je zou bijna een petitie starten om Guusje Terhorst buiten de deur te houden. Nee, Amsterdam heeft het wel gehad met Guusje Terhorst, denk ik. Te bazig, te arrogant.

De kandidatenlijst van Opzij lijkt sowieso wat moeizaam bij elkaar geharkt. De daarin opgesomde VVD-dames zijn bij voorbaat kansloos, want Amsterdam is geen VVD-stad. Die had Opzij dus net zo goed weg kunnen laten. Maar ja, dan houd je blijkbaar een te zielig lijstje over. Hoe komt de redactie trouwens op het onzalige idee om Anne Lize van der Stoel voor te dragen als burgermeester? In stadsdeel Centrum hebben ze ervaren dat wanneer die eenmaal op het pluche zit, je haar er de komende dertig jaar niet meer van af krijgt.

Femke Halsema dan? Competente vrouw, daar niet van. Maar ze heeft toch teveel de houding van een  betweterige kleuterjuf om makkelijk geaccepteerd te worden. Bovendien is ze veel te principieel om op zo'n positie soepel met haar eigen geweten uit te voeten te kunnen.
Agnes Kant is ook heel competent, maar we willen natuurlijk geen afdankertjes die elders net aan de kant geschoven zijn. Wel een beetje realistisch blijven als je zo'n lijstje opstelt.
Ook Marijke Vos is min of meer in ongenade gevallen en heeft niet voor niets de eer aan zichzelf gehouden.

Andrée van Es zou een optie kunnen zijn, maar ik heb haar toch altijd een beetje te lief gevonden. Integer ook, dus zij mist waarschijnlijk de gewetenloosheid om af en toe eens uit te halen met een lekkere rechtse maatregel om het volk gerust te stellen. Zoals een gebiedsverbod voor hangjongeren of het preventief fouilleren. Toegegeven, dat soort dingen kun je dan weer wél aan iemand als Guusje Terhorst overlaten. Niet voor niets won zij onlangs een Big Brother Award.

Weet u wie ook nog een heel goede en deskundige optie zou kunnen zijn? Lilian Gonçalves-Ho Kang You!
Wie?
Precies, komt uit de categorie 'nooit van gehoord', maar staat wel in het Opzij-lijstje. Een lijstje waaruit blijkt dat de redactie zich er nogal makkelijk vanaf gemaakt heeft. Er zijn genoeg vrouwen, bekend of onbekend, die kandidaat zouden kunnen zijn voor het burgemeestersambt. Maar ze staan er niet op.
Waar is bijvoorbeeld Kathalijne Buitenweg? Of mag die haar echtgenoot Maarten van Poelgeest niet in het vaarwater zitten? Waar is Saar Boerlage? Karin Spaink? De reeds door mij genoemde Erica Terpstra?
Of desnoods Katja Schuurman?
Want wie Jorritsma op de lijst zet, mag het andere uiterste niet achterwege laten, lijkt mij.

Nee, eigenlijk is die hele Opzij-lijst maar een schamele vertoning. Er moeten toch waarachtig toch wel geschiktere vrouwen te vinden zijn. De enige vrouw op de lijst met voldoende charisma en politiek gewicht die burgemeester van Amsterdam zou kunnen zijn is Jeltje van Nieuwenhoven. Maar ja, dat accent hè...

Tags: