Een grote beproeving

Woensdag 18 Februari 2009 in categorie Geldkwesties

Ons land staat voor een grote beproeving, kregen wij te horen van onze minister-president. De economie klapt helemaal in elkaar en de werkloosheid gaat gigantisch oplopen.
Stiekem was Jan-Peter natuurlijk in zijn nopjes, want je kunt een christelijke premier nu eenmaal niet blijer maken dan met het besef dat het volk moet lijden. Dit zal de mensen inpeperen dat ze maar beter in een God kunnen geloven, omdat het hier op aarde toch niks wordt. In de hemel hebben ze geen economische crisis, dus ze kunnen zich maar beter richten op het hiernamaals.
Maar zolang we daar nog niet zijn kunnen we altijd nog bidden. Bidden dat het spook van de werkloosheid onze deur voorbij gaat.

Op zo'n moment dat de media bol staan van de onheilstijdingen vraag ik me af: zou iemand als zeezeiler Henk te Velde nu óók last hebben van de economische crisis? De man is bezig met zijn Never Ending Voyage en heeft waarschijnlijk niet eens in de gaten dat de wereld om hem heen verzuipt.
We kunnen dus altijd nog zijn voorbeeld volgen en in het uiterste geval in een kano op het midden van het Tjeukemeer gaan liggen. Wie doet je wat?
Ze vinden het leuk om te lijden...
Boven mijn hoofd zijn de buren luidruchtig bezig met hun wekelijks potje sjoelen en joelen. Die laten zich eveneens niet van de wijs brengen door Balkenende. Het zijn gepensioneerde mensen. Zij hoeven niet meer door te werken tot hun 67ste, want ze zijn al boven de 70. Ze kunnen ook niet meer ontslagen worden.
Momenteel zijn er in Nederland pakweg 2,5 miljoen bejaarden. Volgend jaar zijn dat er nog veel meer. Wie doet ze wat?

We hebben in dit land bijna 4 miljoen personen jonger dan twintig jaar. Naar schatting de helft daarvan zit nog op de crèche of de basisschool. Indirect zouden ze last kunnen hebben van de crisis als hun ouders in economische problemen raken. Het valt echter te verwachten dat die ouders zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat hun kinderen de dupe worden. Met wat geluk merken 2 miljoen kinderen weinig van deze crisis.
En anders sturen we ze voor ondersteuning langs bij die 118.200 miljonairs die we hebben.

Nou, tenslotte zijn er dan ook nog ongeveer 3 miljoen protestanten in Nederland. Zoals gezegd vinden die het leuk om te lijden, dus die hebben eveneens geen problemen met de depressie.
Als ik dat nou allemaal eens een béétje positief interpreteer en creatief optel, kan ik misschien wel concluderen dat bijna de helft van de bevolking zich nauwelijks zorgen hoeft te maken over de economische crisis.
Het lijkt me in elk geval een constructievere aanpak dan dat hysterisch gesomber in de media.

Tags: