Obscure spelletjes

Woensdag 04 Februari 2009 in categorie Schandelijke taferelen

Het positieve beeld dat wij zouden moeten hebben van onze democratie, staat vandaag weer een beetje op de tocht. In de Tweede Kamer vindt een debat plaats over de manier waarop wij destijds betrokken raakten bij de oorlog in Irak. Al jarenlang willen diverse partijen dit grondig onderzocht zien. Maar vooral premier Balkenende en zijn CDA houden dit tegen.
Omdat er toch steeds meer lastige vragen opdoken, stelde de premier enkele dagen geleden een 'onafhankelijke' onderzoekscommissie in. Op deze manier hoopt hij een openbare parlementaire enquête, zoals de oppositie wil, te omzeilen. Hij kreeg daarover stevige kritiek van Hans van Mierlo, die van mening is dat hiermee de controlerende functie van het parlement door de premier buitenspel wordt gezet. Hij heeft gelijk.
In een democratie moet alles transparant zijn
In een werkelijke democratie zou alles transparant moeten zijn. Maar de kwestie Irak toont weer eens aan dat er in Den Haag blijkbaar allerlei obscure spelletjes worden gespeeld waar de burger totaal geen weet van heeft. De regering opereert bij een aantal gevoelige internationale kwesties kennelijk in het geheim en neemt beslissingen die bewust worden onttrokken aan parlementaire controle.
Dat is misbruik van de door de kiezer gedelegeerde macht.
Zo kon Jaap de Hoop Scheffer waarschijnlijk secretaris-generaal van de Navo worden in ruil voor Nederlandse steun aan de oorlog aan Irak. Nederlandse commando's namen buiten hun mandaat in het geheim deel aan Amerikaanse operaties in Afghanistan.
Wij mochten het allemaal niet weten. Wij mochten er ook democratisch dus niets van vinden, laat staan de zaken controleren.

En ook nu moet tot elke prijs vermeden worden dat we te horen krijgen wat de achtereenvolgende kabinetten Balkenende allemaal op eigen houtje hebben uitgespookt. Dingen die kennelijk het daglicht niet kunnen verdragen. Want stel je voor dat we aan de weet komen hoe in Nederland in feite de regenten ons regeren.

Tags: