Masterclasses manipuleren

Maandag 12 Januari 2009 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Geert Wilders is in Israël tamelijk populair, vooral natuurlijk in rechtse kringen. Er circuleert in dat land bijvoorbeeld een email waarin hij wordt geprezen als een van de weinigen in Europa die het opneemt tegen de verderfelijke ambities van de Islam. Het is bij de schrijvers van de mail echter niet overgekomen dat Wilders een parlementariër is. Hij wordt gepresenteerd als cineast, bekend van de film Fitna. In tegenstelling tot Theo van Gogh is hij er wél in geslaagd zijn anti-islamfilm te vertonen. Dat 'Submission' net zo goed als 'Fitna' wél is vertoond (in Zomergasten), hebben de schrijvers eveneens gemist.

In de email staat ook dat Europa stom bezig is. Wij graven ons eigen graf. We hebben tientallen miljoenen moslims binnengelaten en die gaan straks de boel hier overnemen. Want ze fokken maar door, die gasten.
Ik zie hier een gat in de markt voor de Hebreeuwse versie van een populairistisch Nederlands weblog, maar dit terzijde.

Vooral in tijden van oorlog -en dat is dus bijna altijd- is de Israëlische bevolking verzot op het maken van hun eigen home-made oorlogspropaganda. Wanneer de strijd weer eens opleeft, zoals nu in Gaza, loopt onze mailbox aardig vol met videofilmpjes en (eveneens bijzonder populaire) Powerpoint presentaties. Vooral de Powerpointpresentaties zijn dikwijls extreem belerend of van een tranentrekkende sentimentaliteit. Twintig dia's met 'bewijzen' van de gewetenloosheid van Hamas of Hezbollah.
De bottom line van al die huisvlijt: als wij daar als domme buitenlanders weet van zouden hebben, zouden we meer begrip kunnen opbrengen voor de acties van Israël.
Overigens laat de tegenpartij zich in dit genre ook niet onbetuigd. De officiële televisienetten doen er eveneens aan mee. Gisteren kreeg ik weer eens een videofilmpje toegestuurd. Daarin was te zien hoe een gemaskerde Hamas-strijder op straat een jongetje wegstuurt. De man waarmee het jongetje stond te praten sleurt hem mee. Dit gaat weinig zachtzinnig, het kind wordt zonder pardon aan zijn rugzak opgetild, hangt tijdens het transport in de lucht en wordt even verderop bij een groep andere kinderen neergepoot. Over het beeld staat de Engelse tekst: 'Armed Palestinian terrorists using children as a human shield against the IDF' (IDF is het Israëlische leger). De Hebreeuwse tekst luidt letterlijk vertaald: 'Gewapende Palestijnen gebruiken kinderen als schild tegen scherpschutters'.


Meekomen jij!


Lamelos!


Zo, en nou bij je vriendjes blijven staan!

Het kán waar zijn, want het joch wordt stevig aangepakt. Maar het vertoonde beeld geeft nergens aanleiding de tekst kritiekloos te geloven.
In het fragment is namelijk niet te zien waarvóór de kinderen dan als schild zouden moeten dienen. Ze staan zelfs tamelijk ontspannen in een groepje bij een muur.
Feitelijk zien we alleen: een jongetje staat bij een gewapende man te praten. Na bemoeienis van een gemaskerde strijder wordt hij door diezelfde man aan zijn rugzak bungelend een tiental meters meegesleurd. Hij wordt neergezet bij een groepje andere kinderen.
De tekst had dus net zo goed kunnen luiden: 'Palestijnse strijders halen kind uit de vuurlinie'.
Een totaal andere interpretatie, maar die rekenen we vooralsnog ook goed. Hij is zelfs een stuk waarschijnlijker.

Wilders komt sinds jaar en dag graag in Israël. De vraag is nu: geeft of krijgt hij daar masterclasses manipulatie?

Tags: