Swaffelen

Dinsdag 16 December 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Het woord 'swaffelen' is verkozen tot 'het woord van het jaar 2008'. De verkiezing was op touw gezet door Het Genootschap Onze Taal, Van Dale Uitgevers en dagblad De Pers.
Daar kunnen wij bloggers natuurlijk niet omheen.
Swaffelen kan alleen door mannen worden beoefend (hoewel, dames met grote borsten...).
De mannen brengen daartoe hun leuter in een slingerbeweging en laten hem tegen een groot object slaan, dikwijls een gebouw.

Deze bezigheid kreeg landelijke bekendheid toen een student van het Rotterdamse EuroCollege in India de heilige Taj Mahal 'swaffelde'. Het Eurocollege is een opleiding voor evenementen- en hotelmanagement. De schoolleiding kon dit 'evenement' echter niet waarderen en de student werd door de directeur onmiddellijk van school geswaffeld.
Ik zie het somber in voor het swaffelen
Swaffelen is een mooi woord, de klank ervan suggereert een ferme slingerbeweging die met een flatsend geluid tegen het natuursteen van een eeuwenoude tempel tot stilstand komt.
In de praktijk echter belooft het woord meer dan het waarmaakt.
Op YouTube zijn diverse filmpjes te vinden waarin jongeheren hun jongeheer tegen objecten als het Nationaal Monument op de Dam en de ArenA proberen aan te slaan.
De actie blijft meestal steken in het vertoon van een armetierig verschrompeld pikkie dat nauwelijks de ritssluiting van de gulp voorbij komt. Voor het echte swaffelen is een forse leuter (let wel: in slappe toestand) van meerdere decimeters toch een minimum vereiste, lijkt mij.

Ik zie het somber in voor het swaffelen. Wanneer eeuwenoude tradities als kattenmeppen en ganzenslaan niet kunnen overleven, gaat swaffelen het al helemáál niet redden.
In de eerste plaats uiteraard doordat het swaffelen van overheidswege verboden zal worden. De Rijksgebouwendienst heeft al een voorstel klaar.
Ten tweede doordat het swaffelmateriaal gewoon niet deugt, of er moet binnenkort een opzienbarende doorbraak komen op het gebied van de penisverlengende middelen.

Maar misschien kan het swaffelen enigszins gepromoot worden zolang het nog mag.
Met nationale swaffelcompetities of zo. Wie de Euromast om krijgt heeft gewonnen, dat werk.
Het Jan van Schaffelaarplantsoen veranderen we in Jan van Swaffelaarplantsoen.
We maken er een olympische sport van. Het moet op z'n minst een demonstratiesport worden.
Sportieve reizen organiseren valt eveneens binnen de mogelijkheden ('Swaffelen in Swaziland').

Om héél eerlijk te zijn zie ik toch een betere toekomst weggelegd voor het schoenwerpen naar regeringsleiders...

Lees ook: eBooks van Verbal Jam.

Tags: