Europa slecht voor socialisme

Maandag 24 December 2007 in categorie Opinie, Politiek & Maatschappij

De gratis schoolboeken komen in gevaar door de Europese aanbestedingsregels, lees ik in de krant. Dat komt doordat al die boeken door de scholen tegelijk worden ingekocht in plaats van door elke ouder afzonderlijk. Daardoor komen de scholen boven de grens van twee ton, waarbij openbare aanbesteding verplicht is. Alle bureaucratische rompslomp die daarmee gemoeid is krijgen de scholen niet rond voor het begin van het komend schooljaar.

Tja, dat kun je verwachten, zou je zo zeggen. Dat is nu eenmaal Europa, dat hoort er allemaal bij. Het Europa waarvan wij als burgers door onze regering alle voordelen voortdurend breed uitgemeten krijgen. Dan is het toch wel erg vreemd dat er in de regering kennelijk helemaal niemand is geweest die bij de presentatie van dat prachtige gratis schoolboekenplan niet even aan Europa heeft gedacht! Zou Europa in Den Haag toch minder leven dan ze ons willen voorspiegelen?

Zelf bedacht ik naar aanleiding hiervan ook nog iets. Zomaar een gedachte hoor... Puur theoretisch natuurlijk. Ik dacht: stel nu dat wij in Nederland ineens een socialistische heilsstaat willen? Naar het inspirerende Venezolaans voorbeeld? Gratis schoolboeken, gratis gezondheidszorg, gratis openbaar vervoer, allemaal van staatswege! En de bedrijven worden uiteraard genationaliseerd. Want dat hebben wij met z'n allen dan democratisch besloten.
Maar dat mag waarschijnlijk helemaal niet van Europa! Geen vrije marktwerking! Geen vrije concurrentie! Miljarden boetes van Neelie Kroes!

Theoretisch is Europa dus een regelrechte inperking van onze democratische vrijheden! Nogmaals, theoretisch dus, hè...
Ik begrijp nu ook waarom Jan Marijnissen zo tegen Europa is.

Tags: