niet goed over nagedacht

Vrijdag 24 Augustus 2007 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Soms koop je van die dingen waarbij in 't gebruik blijkt dat er niet goed over is nagedacht. Dat zijn er nogal wat, dus ik zie op dit gebied een hele artikelenserie in 't verschiet.

Vandaag zal ik het hebben over de Airwick Freshmatic. Dat is een luchtverfrisser voor op het toilet die met een instelbare tijdsinterval automatisch een luchtje sprayt. Hij heeft daartoe twee batterijtjes in z'n binnenste en elke 9, 18 of 36 minuten 'vindt er een verstuiving plaats', aldus de beschrijving. De flacons met lekkere lucht zijn verwisselbaar en verkrijgbaar in de geuren citrus, lavendel en berglucht. Vanaf oktober wordt het assortiment uitgebreid met 'mulled wine'. In goed Nederlands noemen we dat gewoon Glühwein. Gezellig voor de wintermaanden. De Freshmatic is elegant vormgegeven. Een sieraad voor elk privaat, ik kan niet anders zeggen. Toch moet mij van het hart dat die interval van 9, 18 of 36 zal zijn ingegeven door de technische beperkingen van het timerchipje dat erin zit. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat dit het resultaat is van een diepgaand onderzoek naar de periodiciteit van de menselijke ontlastingsbehoefte. Ik bedoel: zelfs met een gezin van twaalf personen zal er niet zo frequent gepoept worden.
Maar goed, het zij zo, het apparaat moet tenslotte ook nog eens betaalbaar blijven. We zullen dus voor lief moeten nemen dat we op de meest onverwachte momenten tijdens het bouten een scheut lavendellucht in de nek gespoten krijgen.

Op de voorkant van het apparaat zit een knop waarmee je desgewenst manueel kunt bijsprayen. Airwick noemt dat heel grotesk de 'X-Press Boost functie'. Blijkbaar veronderstelt de fabrikant dat niet elk darmstelsel is opgewassen tegen de grote verscheidenheid aan buitenlands eten die tegenwoordig in elke woonwijk voorhanden is. Een flinke dosis extra geurstof is dan geen overbodige luxe.

Anderzijds is er ook aan de kleinverbruiker gedacht. Wie bijvoorbeeld aan chronische verstopping lijdt kan de timerschakelaar op 'UIT' zetten, opdat de atmosfeer niet onnodig wordt belast met lavendel of citrus.
Een handmatig drukje (laten we zeggen: eens in de twee weken) op de knop aan de voorzijde zou dan kunnen volstaan.

De Airwick Freshmatic kan tevens gewoon in de woonkamer worden geplaatst, lees ik nu ineens op hun website. Kijk eens aan! Lijkt me handig voor als je net een stinkende wind hebt gelaten. Die kun je dan direct efficiënt de kop indrukken met een 'boost' berglucht uit de Airwick.

Maar nu komt het: de knop voor het handmatig sprayen werkt niet als de timer uit staat! Dat is dom! Daar is dus niet goed over nagedacht door Airwick. Want ik ga natuurlijk niet nog minstens negen minuten in m'n eigen stank zitten wachten totdat die Freshmatic eindelijk verlossing brengt!

Tags: