gemeenten gaan rotfoto's nu zelf maken

Vrijdag 29 Juni 2007 in categorie Baanbrekende denkbeelden

De gemeenten hebben eindelijk het licht gezien: zij gaan nu zélf pasfoto's maken voor paspoorten en identiteitsbewijzen. In juni 2009 zullen ze er naar verwachting helemaal klaar voor zijn. Dat is dus nog twee jaar wachten.

Waarom kost het toch altijd zoveel moeite en tijd om dergelijke voor de hand liggende ideeën te bedenken en uit te voeren? Een volledig nieuw zorgstelsel werd ons binnen één jaar door de strot geramd omdat het de regering beter uitkwam. Ook de invoering van het verplichte identiteitsbewijs voor elke burger boven de veertien jaar heeft Donner destijds niet zoveel tijd gekost. Maar even een kiekje schieten bij de balie vergt blijkbaar jaren van voorbereiding. Het wordt allemaal nog erger wanneer je bedenkt dat ik in een stukje voor Amsterdam Centraal van drie (!) jaar geleden al opperde om pasfoto-automaten te plaatsen op Amsterdamse Stadsdeelkantoren. Niet dat ik nou verwacht dat het gehele overheidsapparaat mijn stukjes leest, maar wél dat het idee dusdanig voor de hand ligt dat het zelfs door een ambtenaar eerder bedacht had kunnen worden. De automaat kan inmiddels niet meer vanwege de huidige verplichting om chagrijnig te kijken op die foto, maar zo'n Polaroidcamera bij elk paspoortloket had allang ingevoerd kunnen zijn. En chagrijnig kijken lukt vanzelf als je daar al een uur in de rij hebt gestaan.

De fotobranche klaagt inmiddels heel zielig over het te verwachten omzetverlies. Ik heb geen medelijden met ze. Integendeel, net goed! Een mooie wraak voor al die lelijke rotfoto's die ze in de loop der jaren van me hebben gemaakt!

Tags: