Hangjongeren in uniform

Maandag 26 Maart 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Ik had het weer helemaal verkeerd begrepen. Gelukkig maar, want de situatie leek dreigend. Enigszins verontrust door de berichtgeving uit Amsterdam Zuid-Oost over de opkomst van streetgangs aldaar, viel mij plotseling op dat op mijn eigen winkelpleintje in Amsterdam Slotervaart óók telkens van die verdachte figuren rondhingen. En nog wel de godganse dag lang!
Meestal stonden ze in een duister hoekje onder de buitentrap van een flatgebouw stiekem sigaretjes te roken, over hun mountainbike te leunen en verveeld te kletsen. Minstens met z'n tweeën, maar soms kwam er een derde bij. En het ergste was: ze hadden allemaal van die gang-uniformen aan, van die stoere grijze jacks met een rode adelaar erop gedrukt. Dat vond ik heel bedreigend. Met zulke gasten kun je beter geen ruzie krijgen, dus ik liep altijd met een grote boog om ze heen.

Afgelopen zaterdag probeerde ik in een vlaag van overmoed eens te lezen wat er nou eigenlijk precies op die jacks stond. 'Straatcoaches', wist ik na vier keer onopvallend langslopen eindelijk te ontcijferen. Dat was natuurlijk de naam van die streetgang! Zie je wel! Naast de Bloods en de Crips in de Bijlmer hadden we hier in Slotervaart nu de Straatcoaches! Daar zijn we mooi klaar mee!

Ik overwoog de politie te bellen om dat hangtuig weg te sturen, maar mijn vrouw hielp me net op tijd uit de droom. De straatcoaches waren juist een experiment om jongeren aan te pakken die de wijk terroriseerden. Zij hadden de zegen van stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. De stoere mannen zijn in werkelijkheid beveiligingsmedewerkers van het bedrijf To Serve and Protect. Aanvankelijk leek mij dit onwaarschijnlijk, want die straatcoachgasten fietsten gewoon dwars door het voetgangersgebied. Echte beveiligers doen zoiets niet, die houden zich keurig aan de regels!

Maar uiteindelijk moest ik toch toegeven dat ik mij voor niets had opgewonden. Op internet vond ik allerlei hallelujaverhalen over de straatcoaches. Zij doen goed werk! Dat is dan weer een pak van mijn hart.
Ze moeten nog wél even met de probleemjeugd afspreken dat er op zondag niet gehangen wordt! Want dan hebben de straatcoaches zo te zien vrij.

Tags: