de nieuwe kastjes van de keizer

Zaterdag 09 December 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Technische vooruitgang is niet altijd ook praktische vooruitgang. Integendeel, onder invloed van het marktdenken lijken we soms de meest onlogische constructies te accepteren. En er is vrijwel niemand die iets gaat roepen over de nieuwe kleren van de keizer. Toch wordt dat eens tijd. Bijvoorbeeld over de manier waarop wij tegenwoordig onze televisieprogramma's thuis krijgen aangeleverd.

Vroeger jongens en meisjes, plukten wij het televisiesignaal heel primitief uit de lucht met een antenne op het dak. Al die antennes waren geen gezicht en dus kwam in de huizenblokken een centraal antennesysteem. Nog later besloot de overheid tot de aanleg van het kabelnet. Dat kabelnet werd daarna weer overgenomen door private monopolisten. Dat was even slikken, want private monopolisten bleken horkerige lieden. Maar al met al bleven wij redelijk tevreden. We konden in ons huis zoveel televisies neerzetten als we wilden, allemaal voor hetzelfde geld. Dát waren nog eens tijden! Op een dag schreed ineens de techniek voort. Er kwam televisie via de satelliet. En via Digitenne. Of via internet. Heel modern en technisch geavanceerd, werd er geroepen. Zelfs zó geavanceerd dat je voor elke televisie in huis een apart kastje nodig had. Ieder kastje kostte ons extra centjes. Maar dan hád je ook wat: door de bank genomen dezelfde programma's en nog wat extra flut om het geheel wat op te leuken!

Dankzij deze schitterende technologische vooruitgang kunnen wij nu worden genaaid waar wij zelf bij staan. Is dat niet prachtig? Tegenstribbelen hoeft niet, want per 10/11 december 2006 verdwijnt gewoon vanzelf het analoge televisiesignaal uit de ether. Die lelijke camping-antenne op sta-caravan of boot kan dus bij het schroot.
Nieuwe werelden gaan voor u open. U mag namelijk in de toekomst kastjes blijven neerzetten in huis. Uw horkerige kabelaar gaat ineens aardig doen en u een gratis kastje geven. Daarmee kunt u allerlei onzintelevisie ontvangen waarvan u het bestaan niet kende en ook niet wilde kennen. Zoals christelijke familiezenders, neukende apen en baby-tv.

Uw oude vertrouwde KPN kan hierbij niet achterblijven en begint volgend jaar met Mine. Dat is televisie via het internetkabeltje met een videorecorder erbij. Dat laatste ding had u al, maar u moet niet zeuren. U krijgt er immers zestig onzinkanalen voor terug. U moet gewoon kastjes blijven kopen en fantastische abonnementen blijven betalen.

Laat ik al deze technische vooruitgang nog even voor u samenvatten: u krijgt tv uit de lucht of via een kabeltje. Net als vroeger. Is dat vertrouwd of niet? Het prachtige verschil is dat u een stapel extra kastjes in huis heeft. U bent ook extragratis een hoop meer geld kwijt.
En denk eens aan de fantastische nieuwe mogelijkheden! Wie weet gaan er wel heuse communities ontstaan, waarbij alle kinderen uit één straat gezellig televisie gaan kijken bij degene die de meeste kastjes heeft! Dan zie je daar, net als in de begintijd van de televisie, weer netjes hele rijen schoenen voor de buitendeur staan!

Tags: