rampgebied amsterdam

Maandag 04 December 2006 in categorie Amsterdam Centraal

Graag neem ik eventjes de belangrijkste commoties in Amsterdam van de afgelopen week met u door.
Ten eerste hadden Jordaanjuppen en toeristen zich gestoord aan het carillion van de Westertoren. Het gepingel hield ze uit de slaap. Het Stadsdeel Centrum kwam verdacht vlot tegemoet aan de bezwaren en diende een voorstel in om het gebeier en gepingel dan 's nachts maar af te zetten. Dat kwam het bestuur te staan op vlammende protesten van de échte Jordanezen en dus werd het voorstel ijlings ingetrokken. Het zou ook eigenaardig zijn geweest wanneer dit onzalig plan doorgang had gevonden. Generaties omwonenden hebben nooit ergens last van gehad. En dan zou de boel nu ineens op nul decibel moeten voor een stel verwende yuppen? Dezelfde club die toch al half doof is van de eigen Ipod?
Ik heb mij trouwens ook verwonderd over die zogenaamde klachten van toeristen. Is het in úw hoofd wel eens opgekomen om bij de Londense burgermeester te gaan jengelen over de Big Ben? Lijkt me sterk. Mocht zo'n vervelende toerist al bestaan, dan stuur je deze querulant natuurlijk met de complimenten van Verdonk onmiddellijk door naar het dichtstbijzijnde uitzetcentrum. Ga maar ergens anders tulpenbollen en kaaskoppen kijken! Nee, volgens mij zijn het in werkelijkheid de hotelmedewerkers geweest die tijdens hun nachtdienst telkenmale werden opgeschrikt uit hun dutje.

Wij moeten niet meegaan in elke waan van de dag, iedere scheet die een willekeurige walkantbewoner van de Amsterdamse grachten dwarszit. Als we daaraan gaan toegeven staan straks Ali B. en Lange Frans van de Westertoren te rappen. En dat dan elk kwartier! Omdat de yuppen dat mooier vinden.
Maar goed, de kwestie is weer van de baan.

Ander ophef ontstond er over de Albert Heijn in Osdorp. Die werd ruim een week geleden met spoed ontruimd vanwege aangetroffen scheurtjes in de constructie van de bovengelegen parkeergarage. Gelukkig had ik op dat moment nét mijn boodschappen binnen. In de supermarkt had ik eerder nog een vrolijk bord zien hangen: 'Wij werken voor u aan een nieuwe winkel!' Dat zal inmiddels wel zijn vervangen door de aanwijzing 'Bouwhelm verplicht!'. Na de perikelen in Bos en Lommer kunnen wij niet anders dan vaststellen dat onze stad op instorten staat.

In de krant las ik dat er scheuren van 25 centimeter lang en 1 milimeter diep waren vastgesteld. Is dit een foutje van de krant of moeten wij hier nadrukkelijk bij stilstaan? Scheuren van 1 milimeter diep. Menig Amsterdammer heeft grotere barsten in z'n eigen plafond. En daarvoor wordt dan bijkans de gehele plaatselijke economie op de hoek van de Tussenmeer platgelegd!

Veiligheid voor alles natuurlijk, maar ik maakte mij terstond grote zorgen over al die arme kindertjes die hun schoentje bij Albert Heijn hadden mogen zetten. Die zag ik in gedachten al wekenlang blootsvoets met twee doorweekte pepernoten in hun verkleumde knuistjes over het Osdorpplein scharrelen. Want dat onderzoek door de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht gaat minstens een maand duren, zei de krant!
Maar gelukkig, de winkels zijn inmiddels weer open. De parkeergarage blijft dicht. Heel verstandig, want dat ding was één dag na de oplevering al een bouwval. Lek als een zeef, overal waterplassen op de grond en het gevaarlijkste van alles: de chipknipfunctie van de parkeerautomaat deed het al maanden niet. Direct slopen dus die handel!

Verwachte ramp voor de komende weken: de kerstboom op de Dam lijdt aan dennentakkentering en haalt de kerst niet! Stadsdeel Centrum ontruimt het hele gebied! De Kerstman krijgt een negatief reisadvies voor Amsterdam!

Tags: