Briesen met Wim de Bie

Donderdag 12 Oktober 2006 in categorie Lezen, Kunst en Cultuur, Media

Wim de Bie meldt op zijn Bieslog dat het programma 'Boeken' van Wim Brands aanstaande zondag het veld moet ruimen voor de warming up van de Amsterdamse Marathon. De Bie houdt zich in, maar God hoort hem briesen. Ik ga hem bijvallen.

Boekenprogramma's zijn zeldzaam. Presentator Wim Brands is zeldzaam, want hij is sinds Adriaan van Dis de enige die een dergelijk programma tot een interessante en rustige belevenis maakt. Geen quasi intellectueel en pretentieus Zeemangeneuzel, nee, gewoon prettig om naar te kijken en te luisteren. Echt iets voor de zondag.

Wat denken die netconciërges nou eigenlijk?

Maar de netmanagers van de publieke omroep hebben dus besloten dat de warming up voor een potje uitputtend snelsjokken in Amsterdam belangrijker is dan boeken. Hiermee laten zij zichzelf mooi in de kaart kijken, want boeken lezen ze dus kennelijk niet.

Niemand zal zich opwinden wanneer een dergelijke programmawijziging incidenteel voorkomt. Maar dit soort ingrepen is tegenwoordig bijna aan de orde van de dag. Steevast moeten andere programma's wijken of tijd inleveren voor sport. Het is altijd wel wat. Champions League, Uefa Cup, dopingfietsen in Vlaanderen, duf darten met Raymond en Jelle of de honderd meter inweken en voorwassen met Pieter van den Hoogenband en Inge Dekker.
Ik ben geen sporthater, dat u dat niet denkt. Integendeel. Maar deze sabotage is een symptoom van de algehele vervlakking van ons omroepbestel. Een belediging voor mijn goede smaak.

Wat denken die netconciërges nou eigenlijk? Dat ik braaf een paar uur met lege ogen en openhangende druipmond naar een hijgende horde marathonhollers ga zitten gluren? Dat ik benieuwd ben of er eentje na negenendertigeneenhalve kilometer toch nog dood neervalt? Dan huur ik nog liever Marathon Man bij de videotheek, die is een stuk spannender dan dat hersenloos gedraaf langs de Amsterdamse grachten.

Kan het zondag niet gewoon lekker vijfendertig graden in de schaduw worden? Net als bij de vierdaagse?

Tags: