wat hebben wij met palestijnen?

Donderdag 27 Juli 2006 in categorie Israël en het Midden-Oosten

proloog
Ik probeer dit stukje te schrijven. Ik word daarin echter mateloos gehinderd door een steekvlieg. Telkens wanneer ik hem heb weggewuifd en mijn laptop weer op schoot hijs, opent hij opnieuw de aanval. Ik besluit er voor eens en voor altijd een eind aan te maken en ga verbeten op jacht met mijn elektrische vliegenmepper. Hierbij moet ik oppassen dat ik mijn laptop niet per ongeluk raak en moet afschrijven als 'collateral damage'.
Ik weet de vlieg uiteindelijk te elektrocuteren. Dit gaat gepaard met veel geknetter en een vonkenregen. Ik hoor de Lord of the Flies al protesteren dat dit 'buitenproportioneel geweld' is. Dit lap ik uiteraard aan mijn laars. Want ik kan nu tenminste wél mijn stukje schrijven. Daargaattiedan! het lot der onderdrukte medemens
Waarom is extra-links in Nederland in meerderheid eigenlijk zo bevlogen begaan met het lot der Palestijnen? Het mág van mij hoor, daar niet van, ik ben zelf ook extra-links. Wij komen op voor het lot der onderdrukte medemens. Maar kan het iets minder verbeten? Een beetje minder rabiaat en rigide? Israël wordt zo langzamerhand afgeschilderd als schurkenstaat. Maar een land is méér dan zijn regeringsleiders. Zo weet ik uit eigen ervaring dat er ook een heleboel aardige, gewone mensen wonen. Een paar zijn er zelfs familie van me. Helaas, dit gegeven zal ik voortaan als een diep geheim bij me moeten dragen, want in linkse kringen is dit absoluut not done, familie hebben in Israël.

bloedbaden
Anja Meulenbelt en Harry van Bommel schreven een lange nota over Palestina en Israël. Ik werd daar door een mede-extra-linkse lezeres nadrukkelijk op gewezen. Waarvoor mijn oprechte dank.
De nota is zeer gedegen en doortimmerd. Zelfs de hele ontstaansgeschiedenis van de staat Israël wordt erbij gehaald om het probleem in z'n historische context te plaatsen. Dat is altijd nuttig, altijd goed, maar toch krijg ik als lezer het gevoel dat een beetje tevéél is bedoeld om te onderbouwen dat Israël he-le-maal fout zit. Geen detail wordt overgeslagen.
Nu hangt de historie van élk land aan elkaar van onfrisse praktijken, dus de diverse bloedbaden zijn snel gevonden. Zoals in het dorp Deir Yassin in 1948, waar zionistische terroristen de Arabische bevolking uitmoordden. De nota ontkomt er niet aan dit te vermelden.

wij hadden het ook druk
Maar wat deden de Nederlanders eigenlijk op dat moment ook weer? O ja, wij hadden het eveneens druk, net als Israël. Wij waren bezig met politionele acties in een kolonie die ons dreigde te ontglippen. Kampongs platbranden op Zuid-Celebes, duizenden gevangenen en verzetsstrijders standrechtelijk executeren, dát werk.
Niet dat wij daardoor nu onze mond moeten houden, ons recht van spreken hebben verloren, maar kunnen wij niet ietwat diplomatieker zijn in onze morele aanklachten? Of op zijn minst erin laten doorklinken dat wij tevens doordrongen zijn van onze eigen fouten en wandaden?

gemiste nota's
Ondanks de bloederige boter op ons hoofd moeten wij vooral doorgaan de onderdrukking der Palestijnen aan de kaak te stellen, Israël op z'n vestje blijven spugen dat ze die bezette gebieden moeten ontruimen. Begrijp me niet verkeerd. Maar waarom uitgerekend die compassie met de Palestijnen? Wat heeft extra-links met Palestijnen dat ze niet of nauwelijks hebben met Birmezen, Tibetanen, Noord-Koreanen, Tsjetsjenen, Cubanen, Wit-Russen en wat er nog meer in de wereld is aan onderdrukte en/of bezette volkeren? Dat zijn toch ook mensen? Ik heb die nota's vást gemist, dat kan niet anders. Extra-links mag niet eenzijdig zijn.

eerlijke verdeling
Trouwens, moeten al die vreselijke dictaturen en quasi-democratieën rondom Palestina niet óók eens flink onderuit de zak krijgen van extra-links? Kunnen de Arabische mannen niet eens langs de feministische meetlat van Meulenbelt worden gelegd? Miljoenen vrouwen worden in die landen al duizenden jaren onderdrukt, misbruikt en uitgebuit. Dat is toch óók niet misselijk allemaal. Niet om Israël nou uit de wind te houden, daar waren we het al over eens. Maar een eerlijke verdeling van de extra-linkse verontwaardiging lijkt mij toch wel op z'n plaats, nietwaar?

de schaamte voorbij
Ja, Anja is nog lang niet klaar. Nog menig notaatje moet volgen. Want wanneer de Palestijnen eenmaal een echte eigen democratische staat hebben ben ik benieuwd hoe een feministische klassieker als 'De schaamte voorbij' het in die kringen zal doen. Het mag daar toch straks wél verkocht worden, hè? Anders zijn we al die tijd voor niks solidair geweest!

Wie men liefheeft kastijdt men...

Tags: