veel doden door raketaanvallen

Zondag 16 Juli 2006 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Zondagmorgen zijn bij zware raketaanvallen door Hezbollah op de Israëlische steden Haifa, Nahariya en Akko zeker negen doden gevallen. Akko is 's werelds oudste havenstad, die voornamelijk wordt bewoond door Arabieren. De bevolking van Noord-Israël wordt talloze keren opgeschrikt door luchtalarm en moet de schuilkelders in. Het openbare leven is grotendeels lamgelegd. Dagelijks treffen honderden Katjoesja-raketten Israëlische steden en dorpen, waaronder ook Arabische en Druzische.


Huis in Nahariya na raketinslag
Bron: Al Manar TV (Hezbollah), via 'On the face's photo's'
De berichtgeving in de Nederlandse media over de situatie in het noorden van Israël is slecht. Vooral op radio en televisie neemt men liever z'n toevlucht tot de zoveelste 'Midden-Oostendeskundige' om de situatie te 'duiden' en Israël te veroordelen vanwege de 'disproportionele' militaire reactie. Daar kan men over denken zo men wil, maar het is niet het soort nieuws dat op dit moment het meest opportuun is.

In Nederland is een omvangrijke groep nieuwsconsumenten met familie en vrienden in Israël. Die zijn ongerust en willen goed op de hoogte worden gehouden van de situatie aldaar. Maar wat doet het NOS-journaal? Die stuurt correspondent Nicole Le Fever naar Libanon om dáár de rookwolken te filmen. Oók belangrijk, maar verhoudingsgewijs zitten er minder Nederlanders in Libanon dan in Israël.

De beelden uit Noord-Israël moeten van CNN en de Belgen komen, want Eddo Rosenthal heeft zich daar tot dusver niet gewaagd. Menselijk gesproken kan ik hem daar overigens geen ongelijk in geven, want de toestand is daar momenteel uiterst gevaarlijk.

Toevoeging 10:30 uur:

Mobiele lanceerinstallaties van Hezbollah:
Bron: Lisa Goldman (Tel Aviv)

Tags: