de afkeurstem

Woensdag 01 Maart 2006 in categorie Schandelijke taferelen

Nog vóór de parlementsverkiezingen in 2007 moeten we de kieswet verbeteren. Naast het fenomeen van de voorkeurstem moet de afkeurstem worden geïntroduceerd. Kiezers kunnen daarmee het beleid afkeuren dat een bepaalde kandidaat heeft gevoerd.
Tevens kan men met de afkeurstem zijn afkeer en walging kenbaar maken. Ik denk hiervoor aan een vijfpuntsschaal van stemvakjes naast elkaar: van licht afkeurend tot ronduit verwerpelijk.
De afkeurstemmen worden uiteraard afgetrokken van de voorkeurstemmen. Of bij gebrek aan voorkeurstemmen, van de stemmen op de bijbehorende partij. U kunt natuurlijk wel raden op wie ik dan mijn walgende afkeurstem ga uitbrengen: op Rita Verdonk, de minister die zonodig het 'regels zijn regels' moet toepassen op schoolmeisje Taida Pasic. Vlak voor haar eindexamen moet het arme kind onverbiddelijk terug naar Kosovo. Ik dacht dat kindermishandeling in Nederland verboden was.

In dit specifieke geval maak ik mij zo kwaad, dat ik de stemcomputer het liefst zag uitgebreid met knoppen voor het uitdelen van stroomstoten, het gooien van rotte eieren en tomaten, het automatisch verven van spandoeken en het afvuren van scheldkannonades. Misschien ligt hier een markt voor de fabrikanten van game-consoles.

Kortom, dit is het soort bestuurlijke vernieuwing waar ik momenteel het meest behoefte aan heb.

Meer informatie:
Het idee van de afkeurstem dateert minstens al uit 2002. Toen schreef de heer Ab Flipse, voorzitter van de Stichting Toezichthoudend Nederland onder andere over dit onderwerp een open brief aan minister van Bestuurlijke Vernieuwing Thom de Graaff. Met een kopietje aan de lijsttrekkers van de politieke partijen. Hij kreeg een afhoudend antwoord van de minister. De Graaff zag vermoedelijk de bui al hangen...

Gerelateerde artikelen: Vuil en vunzig.

Update 2 maart 2006:
Ondanks het feit dat zich een kleine kamermeerderheid aftekent om Taida de kans te geven eindexamen te doen, houdt Verdonk voet bij stuk.
Als vreemdzaam protest houden verscheidene webloggers een google-actie: wie zoekt op 'vreemdelingenhaat' moet uiteindelijk als uitslag de pagina van Verdonk op parlement.com als eerste resultaat krijgen. U kunt meedoen om dit te bereiken door op uw site het woord vreemdelingenhaat te koppelen aan dit adres:
http://www.regering.nl/bewindslieden/kabinet/minverdonk.jsp
Zie dát 'spandoek' maar eens weg te krijgen...

Update 3 maart 2006:
De vreedzame lukieke actie van de webloggers heeft z'n uitwerking niet gemist. Wie googelt op vreemdelingenhaat vindt de pagina op regering.nl van minister Verdonk bovenaan in de lijst.

Tags: