Erfelijke herinneringen

Woensdag 25 Januari 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels

Zouden herinneringen erfelijk kunnen zijn? Althans flarden van herinneringen? Ik wil mij niet begeven in het zweefgebied van vorige levens of reïncarnatie, maar soms krijg ik wel eens beelden voor mijn geestesoog waaraan een sterk gevoel is gekoppeld. Een warm en vertrouwd gevoel meestal. Ze lijken afkomstig uit een andere wereld, met een ander landschap, andere huizen, maar zelden met mensen erbij.
Wanneer ze zich voordoen bevinden de beelden en het bijbehorend gevoel zich altijd aan de rand van mijn gedachten, net op de horizon van mijn bewustzijn. Alsof je op de radio naar een zender luistert, terwijl tegelijk de muziek van een andere frequentie er zachtjes op de verre achtergrond doorheen lispelt.

Laat ik u geruststellen door te verklaren dat ik geen geestverruimende middelen tot mij heb genomen. Het fenomeen blijft mij echter intrigeren. Iedereen kent wel bewust een plek of situatie uit het verleden waar hij warme herinneringen aan heeft. Maar wat als de 'herinnering' een plaats of tijd betreft die je volslagen onbekend voorkomt, terwijl het gevoel erbij van jezelf lijkt?

Tags: