task-force

Donderdag 19 Januari 2006 in categorie Media

Task-force Jeugdwerkloosheid! Zo'n naam geeft meteen status en een imago dat laat zien dat hier mensen bezig zijn die van aanpakken weten. Niet voor een kleintje vervaard! Handen uit de mouwen! No-nonsense!
Je kunt die naam bijna achterop een motorjack zetten en er stoer mee door de stad 'biken'. Zelfs Hells Angels gaan eerbiedig aan de kant.

Hans de Boer is voorzitter van die Task-force club. Hij heeft voorgesteld om jeugdige drop-outs zonder school of werk naar 'prep-camps' te sturen. Gewoon een 'voorbereidingskamp' is natuurlijk veel te soft voor de portiekpissende blowjeugd. En een woord van meer dan vier letters kunnen ze bovendien ook niet eens spellen. Het zijn niet voor niets 'drop-outs' in plaats van 'uitvallers'. Prep-camp dus. Een prep-camp is een afgedankte kazerne waar het lamlendig jong hangtuig door een sergeant op militairistische wijze in het maatschappelijk gareel wordt geschopt. Daarna terug naar school.
Hans de Boer is dus stoer bezig. Hij mag wel uitkijken dat die heropvoedingskampen van hem niet al té stoer gaan klinken, anders gaan al die etterbakjes straks nog expres spijbelen of crimineel lopen deurdraaien. Alleen maar om naar zo'n cool prep-camp te mogen.

Maar goed, eerst maar eens zien of de sergeant wél orde kan houden. Zou daarmee een oud en lieflijk tafereeltje terugkeren in het straatbeeld? Het schoolklasje dat keurig in het gelid over straat loopt en netjes bij de stoeprand wacht?
Voorbijgangers blijven een moment stilstaan om het jonge volkje gade te slaan. Het klasje marcheert opgewekt fluitend voorbij.
Twee hoogbejaarde dames met rollator en handtas informeren: "Zo, zo, jongelui, waar gaan jullie zo vroeg al henen?"
"Naar onze stageplaatsen bij de plantsoenendienst, mevrouw!" antwoordt het klasje beleefd in koor.
De dames glimmen van voldoening en schuifelen verder.
De sergeant van dienst zamelt de handtassen weer in. Op een drafje brengt hij die de dames nog snel achterna. Dát is nog even een verbeterpuntje, maar ach...

Tags: