flappie gaat parkeren

Dinsdag 09 Augustus 2005 in categorie Amsterdam Centraal

Ik ben natuurlijk niet zo stom om met de auto het stadscentrum in te gaan. Maar soms is het wel eens nodig. Vanmorgen moest ik bijvoorbeeld een logeerkonijn terugbezorgen en ik neem Flappie toch echt niet achterop de fiets! Bij Flappies huis aangekomen moest ik betaald parkeren. Dat wilde ik heel modern doen met mijn chippas.

Over het algemeen ben ik best handig met apparaten. Maar dus niet met een parkeermeter in combi met chippas. Dat is de schuld van de parkeermeter. Het grootste gedeelte van deze automatische belastingontvanger wordt in beslag genomen door de gebruiksaanwijzing. In veel gevallen is deze ook nog eens opgeleukt met graffiti.
Ik haal allereerst maar eens mijn leesbril tevoorschijn, want er staat een hele lap kleine lettertjes... fase 1
Kordaat steek ik mijn chippas in de gleuf. Ho, ho, niet zo voorbarig, dat is de bedoeling niet. Eérst lezen! De gemeente gaat mij stap voor stap door het betalingsproces loodsen!
In fase 1 moet ik net zo vaak op een gele knop drukken totdat de door mij gewenste onderstaande keuze in het display verschijnt. Dat klinkt al ingewikkeld, maar dat zijn hún woorden, niet de mijne.
Dat begint al lekker. Want ik ben kleurenblind. Het zal dus die oranje knop wel zijn. Ik kan vier keer drukken, vanwege vier mogelijkheden: parkeerkaart, dagkaart, avondkaart, dag- en avondkaart. Ik wil alleen maar Flappie naarboven brengen. Ben binnen tien minuten terug. Ik aarzel tussen parkeerkaart en dagkaart. Want het is nu dag, maar ik wil óók parkeren. Allemachtig zeg, bij munten doen ze nooit zo moeilijk! Ik waag de gok en kies de parkeerkaart.

fase 2
In fase 2 moet ik het soort betaling kiezen. Chippas natuurlijk! Waarvoor denken jullie dat ik al die moeite doe? Ik moet dan op de blauwe knop gaan drukken. Hmm, dat zal dan wel die paarse zijn. Daarmee bevestig ik óf de gekozen parkeerkaart óf de gewenste parkeertijd. Hier raak ik danig in de war. Want ik heb nog helemaal de kans niet gekregen om die tien minuten voor Flappie in te stellen! Dan ga ik natuurlijk mooi niks bevestigen. Ik kijk wel beter uit! Voor je 't weet word je hele chippas leeggerold door de gemeente! Tenslotte hebben we allemaal kunnen lezen hoe een stel van die raadsleden met ons geld omgaat! Voor de zekerheid trek ik mijn chippas half uit de gleuf, dan blijft de eventuele schade tenminste beperkt tot de helft van mijn saldo. Daarna druk ik een aantal malen op die paarsblauwe knop. Ik kan mij niet meer precies herinneren of dit nou de juiste handeling was, maar uiteindelijk slaagde ik erin om tien minuten parkeertijd op het display te krijgen.

fase 3
Ik nader het eind van deze breinbrekende kwelling. Fase 3: druk op groene knop voor aanmaak parkeerkaart. In gespannen afwachting schuif ik mijn chippas weer in de gleuf en druk ik op de eh.. bruine knop. Op het display verschijnt: Storing - probeer nogmaals.
Ja, kom effe, ik ben natuurlijk malle henkie niet. Ik laat mij niet piepelen door zo'n mechanische parkeerpooier!
Ik ren naar de auto, ruk de kooi eruit en bel naarboven naar Flappies baasje. "Je kerstkonijn staat bij de parkeerautomaat!"
Zo, en nou gauw maken dat ik wegkom!
Tevens gepubliceerd op Amsterdam Centraal