een natuurlijke oplossing

Woensdag 03 Augustus 2005 in categorie Gastcolumns

Bloedheet is het hier. Helemaal niet goed voor blonde meisjes uit Nederland. Alhoewel, voor sommige Roemenen schijnt het ook al niet zo goed te zijn. Na de aanhoudende hitte hebben enkele oudjes dan toch het loodje gelegd.
Nu is het hier elke zomer zo heet, dus een beetje Roemeen zou er wat mij betreft allang aan gewend moeten zijn. Toegegeven, een groot voordeel van een land als dit is dat het er niet zo vaak regent. Als Nederlander breng je immers de helft van je tijd door in natgeregende kleren en dan is een van de eerste eisen die je aan je nieuwe thuisland stelt toch dat het er een beetje zonnig en warm is. Dat hebben ze hier verder goed begrepen, dus toen er een paar weken geleden abnormaal veel regen viel in dit land hebben ze dat netjes op één plek gecentreerd, ver bij mij vandaan. Wel jammer dat er in die plek voornamelijk veel oude kleine dorpjes stonden met lemen huisjes die daar niet zo goed tegen kunnen. Ook toen weer voornamelijk veel oudere mensen die het natuurgeweld niet aankonden.

Het is de Roemeense manier van leven, als je iets doet, dan doe je het ook goed ook. Veel extremen, weinig middenwegen. Dus ook niet in het weer. Nog een paar maanden temperaturen tussen de 30 en 40 graden en dan is het weer winter. Temperaturen onder de 20 zijn geen uitzonderingen, eerder regel. Ik woon in een straat die tegen een berg (pardon, heuvel) op ligt en in de winter hoef ik dan ook slechts de deur uit te stappen en proberen recht overeind te blijven staan, na tien minuten ben ik vanzelf naar het busstation toe geglibberd. Schaatsen optioneel.

Nu is dat best nog een hele kunst, je weg door de stad heen banen als die bedekt is met dikke lagen ijs, en half gesmolten en weer vastgevroren sneeuw. De vers gevallen sneeuw is het gevaarlijkste. Daardoor zie je niet meer waar precies het ijs ligt. Voor de plaatselijke bejaarden is dat allemaal te veel. Met bosjes gaan ze in de winter onderuit en zo'n flinke smak is soms net iets meer dan het toch al wat roestige lijf kan hebben.

Hitte, regen, sneeuw en ijs. Het is even wachten op de eerste oudere die ten onder gaat aan extreme wind.
Over een paar maanden zitten Balkenende en Basescu weer aan een tafel om het EU-lidmaatschap te bespreken.
Uit pure nieuwsgierigheid vraagt JP aan Basescu: Wat ziet Roemenie als de oplossing voor het vergrijzingsprobleem?
"Het wat?" zal Basescu zeggen.

Sillycrazyme woont in Cluj-Napoca, Roemenië. Zij is vertaalster en hoofd marketing bij een softwarebedrijf. Zij schrijft ook haar eigen weblog (in het Engels).